A cégek továbbra sem terveznek elbocsátást a következő egy évben, viszont érdekes fejlemény, hogy a cégvezetők egyre növekvő hányada, 77%-uk nem tervez béremelést a következő egy évben – írta heti összefoglalójában az Akcenta.

További gazdasági és piaci hírek
  • Kína exportja szeptemberben 6,2 százalékkal, 299,13 milliárd dollárra zsugorodott az előző havi 8,8 százalékos csökkenést követően, a várakozás 7,6 százalékos visszaesés volt. A szeptemberi volt az export ötödik egymást követő csökkenése, de a sorozaton belül a legalacsonyabb ütemű.
  • Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa (CESEE) növekedése felülmúlhatja az Európai Unió átlagát is, de a Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WiiW) bécsi közgazdasági intézet kutatása szerint Magyarország kivételt jelent majd. Hazánk Észtország és Litvánia mellett mindössze azon három ország közé tartozik, ahol zsugorodhat az éves GDP 2023-ban.

  • Újra felerősödőben van a cégbezárási hullám Magyarországon. Az év első fele a cégmegszűnések jelentős megugrását hozta, de az időszak végére már lassult a növekedés a felszámolási és végelszámolási eljárások számánál. Szeptemberre azonban újra emelkedés látszik a statisztikákban.
  • Éves szinten 3,7%-kal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent az éves infláció: augusztusban is 3,7% volt az áremelkedés éves mértéke. Az infláció csökkenése már több hónapja lelassult, ahogy a bázishatás miatti csökkenés kifutott.
Sikerült valamelyest visszakapaszkodnia a forintnak

389-es árfolyamon indította a hetet a magyar fizetőeszköznek az euróval szemben. Egészen péntek délelőttig folyamatosan erősödött, 385-ös szinting. Itt azonban kicsit megtorpant, majd minimálisan, de gyengült az árfolyam. Péntek délelőtt 386 környékén mozogtak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz, délelőtt 367 környékén pihen az árfolyam. A dollár a hét közepén lejtmenetben volt az euróval szemben, péntek délelőtt azonban visszatért a hét eleji 1,055-ös szintre.