• A péntek reggel közölt beszerzésimenedzser-indexekből (BMI) az látszik, hogy az európai gazdaság szeptemberben még mindig gyengén teljesít.
  • Az Egyesült Államokban 20 ezerrel, 201 ezerre, azaz január vége óta a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. A szakértők véleményében átlagában jóval nagyobb, 225 ezres szám szerepelt.
  • Nem módosította alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
  • A Fed magyar idő szerint szerda este 8-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Esett a héten a forint

384-es árfolyamon indította a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Egészen szerdáig itt pihent az árfolyam. Azonban csütörtökön a fontosabb bejelentések és gazdasági hírek hatására esni kezdett. Péntek délelőtt 387 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 363 környékén pihen az árfolyam. A dollár, ha csak minimálisan is, de erősödött az euróval szemben a hét eleji 1,066-os szintről egészen 1,064-ig.

Még mindig Magyarországon a legmagasabb az infláció Európában

Mind az eurózónában (5,2%), mind az Európai Unió átlagában (5,9%) mérséklődött az infláció idén augusztusban éves alapon, akárcsak Magyarországon, de ezzel együtt sajnos továbbra is igaz, hogy nálunk volt a legmagasabb a ráta 14,2%-kal – közölte kedden az Eurostat.

A KSH augusztusra 16,4%-os éves magyar inflációs rátát közölt néhány nappal ezelőtt, az Eurostat most pedig az uniós szinten harmonizált módszertan alapján 14,2%-osat. Az Eurostat gyorstájékoztatója megjegyezte, hogy a legnagyobb mértékben a szolgáltatások (+2,4%- pont) járultak hozzá az éves eurózóna inflációhoz, mögötte az élelmiszerek, alkohol és dohányáru kategória volt (2% pont), majd a nem energiaipari termékek következtek (1,2%-pont).