Ebben elsősorban az egekbe emelt kamat a ludas, de a forint idei erősödése sem jött jól, hiszen elapadt a korábbi bevételforrás, a devizatartalék forintra váltása. A jelentős veszteség arra is rámutat, miért kell ősszel ismét módosítani a jegybanktörvényt, hiszen a tetemes mínuszba csúszó saját tőke ötöde is komoly teher lenne a költségvetésnek.

További heti piaci és gazdasági események:

  • A lakossági és a vállalati hitelpiac is nagyon gyengén muzsikált augusztusban az MNB friss adatai szerint. A hitelállományok stagnálásközeli állapotba kerültek, az új lakáshitel-kihelyezés 7 éves mélyponton van. A lakossági bankszámlákról és betétekből 1828 milliárd forint párolgott el tavaly február óta.
  • Augusztusban az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene 2,4%-kal elmaradt az előző havitól. Ezzel a szektor gyakorlatilag visszaadta a júliusi 2,8%-os bővülését. Bár a harmadik negyedév így sem néz ki rosszul, a kilátások nem túl fényesek.
  • Kedd reggel közleménnyel jelentkezett a Pénzügyminisztérium, melyben bejelentette, hogy a 2023-as hiánycélt 5,2%-ra módosították. A közleményben azt hangoztatja a tárca, hogy ez 1 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi deficitnél, ugyanakkor azt nem említi meg a minisztérium, hogy ez 1,3 százalékponttal magasabb az eredeti idei célnál.
  • A német statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések szezonális és naptári kiigazítással 3,9 százalékkal meghaladták a júliusiakat, amikor erőteljes, 11,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Sikerült valamelyest visszakapaszkodnia a forintnak

389-es árfolyamon indította a hetet a forint az euróval szemben. Egészen szerdáig itt pihent az árfolyam. Itt volt egy kilengése, egészen 392-ig esett. Innen azonban sikerült visszakapaszkodnia, péntek délelőtt 387 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 366 környékén pihen az árfolyam. A dollár, ha csak minimálisan is, de erősödött az euróval szemben a hét eleji 1,064-es szintről egészen 1,055-ig.