• Júliusban az építőipari termelés volumene (a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index alapján) 8,5%-kal haladta meg a júniusit. Az ugrás mértéke még az alapvetően cikkcakkos havi teljesítményt nyújtó ágazattól is meglepő, különösen, hogy az alapvetően lejtmenetben van.
  • Csütörtök délután újabb 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot az EKB kormányzótanácsa, emellett pedig negatív irányba módosították a gazdasági előrejelzéseket is.
  • A várt 0,7% helyett 1,1%-kal esett júliusban havi alapon az eurózóna ipari termelése az Eurostat szerdai adatközlése szerint, éves összevetésben pedig 2,2%-os volt az esés. Az EU egészében is ugyanekkora volt a júliusi esés szezonálisan kiigazítva a júniusi 0,4%-os növekedés után.
  • A szerdai közlés értelmében a júliusi 3,2 százalékról 3,7 százalékra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban, ezt elsősorban a megugró olajárak idézték elő.

Érdemben nem tudott erősödni a forint

385-es árfolyamon indította a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden azonban látható volt egy kis megingás a friss gazdasági adatok hatására. Szerdára magára talált, és ezt a 384-es szintet tartja még péntek délelőtt is.

A dollárral szemben a hét eleje ugyanígy alakult, de nem sikerült megtartani a szerdai szintet. Csütörtökön esni kezdett az árfolyam. Péntek délelőtt 360 környékén mozognak a jegyzések. A dollár erősödött az euróval szemben a hét eleji 1,073-as szintről egészen 1,067-ig.

Lassul a G20

A G20 országok együttes hazai össztermékének (GDP) növekedése a második negyedévben 0,7 százalékra lassult az előző negyedévhez viszonyítva az első negyedévi 1 százalék után – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján. A növekedés lassulása elsősorban amiatt következett be, hogy Kína gazdasági bővülése 0,8 százalékra mérséklődött az első negyedévi 2,2 százalékról.

Az országcsoport GDP-je a második negyedévben 8,8 százalékkal haladta meg a világjárvány előtti szintet (2019 negyedik negyedév). Az Egyesült Királyság gazdasága azonban továbbra is a koronavírus-járvány előtti szint alatt van 0,2 százalékkal.