Kedden volt egy minimális visszaesés egészen 383-ig. Szerdán azonban erőre kapott és benézett 380 alá is. A hét második felére viszont elfogyott a lendület és visszatért a hét eleji szintre. Péntek délelőtt 383 környékén mozogtak a jegyzések – írta heti összefoglalójában az Akcenta. Délután 384 felett járt a kurzus.

A dollárral szembeni nagyot esett a forint. Péntek délelőtt 1 USD 353 Ft-ba kerül. A dollár is gyengült az euróval szemben a hét eleji 1,08-as szintről egészen 1,086-ig.

Elakadt a dezinfláció az euróövezetben
  • A várakozásoknak megfelelően 15%-ról 14%-ra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank – derült ki a friss jegybanki közleményből.
  • Augusztusban 5,3% volt az éves áremelkedés mértéke az eurózónában, ami azt jelenti, hogy a dezinfláció elakadt, ugyanis júliusban is 5,3%-os éves áremelkedést mértek. Az EKB célja 2%, az infláció még mindig kifejezetten magas.
  • Európa második legnagyobb gazdaságában – Franciaországban – jelentős mértékben nőttek az árak augusztusban, éves szinten 5,7% volt a drágulás (európai módszertan szerint). Az elemzők számítottak gyorsulásra, de mindössze 5,4% volt a konszenzus, az árnyomás tehát ezt jócskán felülmúlta.
  • Felemás német inflációs adatok érkeztek augusztusból a Destatis jóvoltából. Az EU-s módszertan szerint harmonizált éves infláció augusztusban 6,4% volt, ami elmaradt az előző havi 6,5%-ról, de magasabban alakult, mint az elemzők által várt 6,2%.
Egy éve recesszióban a magyar gazdaság

A második negyedévben a hazai teljesítmény 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől, illetve (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A GDP reálértéken a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodik, vagyis egy éve van recesszióban a gazdaság.

A mai adat már nem okozott meglepetést az előzetes közléshez képest, augusztus közepén kiderült, hogy az előzetesen vártnál rosszabb lett a GDP-adat, és ezzel az eddig ismert (1996-tól mért) leghosszabb recessziós periódusába került a hazai gazdaság.