• A második negyedévvel záródó egy éves időszakban az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 8,6%-át tette ki, és immár negyedik egymást követő alkalommal emelkedett. A durva állami költekezésnek meg is van az eredménye: az államadósság csökkenése megállt.
  • A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) júliusban az előző havi értékéhez képest 0,4 százalékkal 105,8 pontra – immár 16 hónapja folyamatosan - csökkent, a júniusi 0,7 százalékos havi csökkenést követően.

  • A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének adatai szerint júliusban Németországban a megkérdezett mintegy 9 ezer vállalat 43,1 százaléka számolt be szakemberhiányról, áprilisban ugyanez az arány 42,2 százalék volt.
  • Júliusban 0,7%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, miközben az elemzők 0,3%-os növekedésre számítottak. A fogyasztás bővülése egyrészt meghaladta az elemzői konszenzust, másrészt gyorsabban nőtt, mint az előző hónapokban.

Ralizott egyet a forint

382 környékén indította a jegyzés a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Keddre már egészen 389-ig süllyedt az árfolyam. Szerdán ugyan erősödni kezdett, de ez nem tartott sokáig, visszaállt 388-as szintre. A csütörtöki erősödést azonban sikerült megtartania, így péntek délelőtt 384 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a forint. Jelenleg 353 környékén pihen az árfolyam. A dollár viszont folyamatosan erősödött az euróval szemben a héten. Pénteken 1,087 környékén mozognak a jegyzések.

Nem sikerült kimásznia a recesszióból a magyar gazdaságnak

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3%-kal elmaradt az előző negyedévitől. Ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország. Az éves változást kifejező mutató szerint a GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3%-kal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3% lesz. Ehhez képest érkezett a -0,3%-os, illetve -2,4%-os index, vagyis a gazdaság teljesítménye mélyen alulmúlta a várakozásokat.