• Élénkült a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest, miközben az éves alapú visszaesés üteme is érdemben mérséklődött. Egy hónap alatt (májushoz képest) 0,7%-os növekedést mért a KSH. Ahogy az alábbi ábrán látszik, 2021-es szint környékén mozog a kiskereskedelmi forgalom volumene, érdemben elmaradva a Covid előtti szinttől.

  • Egy hónap alatt, májushoz képest 0,9%-kal csökkent az ipari termelés Magyarországon, ami azt jelzi, hogy továbbra sem tud elszakadni a Covid-válság előtti szinttől.
  • A kutatás-fejlesztésre fordított összeg nemzetgazdasági szinten közel 887 milliárd forint volt tavaly Magyarországon, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,33%-át tette ki. Ez 0,3%-pontos visszaesés egyetlen év alatt.
  • Erősödött munkavállalói aktivitás a hazai munkaerőpiacon, miközben csökkent az álláshirdetések száma. A legtöbben a magas infláció miatt csökkenő reálbérek miatt váltanának. Ha egy dolgozó elmenne, a cégek már kevésbé hajlanak az „ellenajánlatokra", mert nem biztos, hogy ki tudják termelni a magasabb bérszintet. A fluktuáció pótlása ugyanakkor egyre komolyabb kihívást jelent.
  • Júliusban 324 ezerrel dolgoztak többen az amerikai versenyszférában, mint júniusban - derült ki az ADP közléséből. Az előző hónapban 497 ezerrel nőtt a versenyszféra foglalkoztatottsága, tehát lassulás látszik a foglalkoztatottság bővülésében, de a lassulás messze elmarad az elemzők által várt számtól: ők azt várták, hogy 189 ezerrel nő csupán a foglalkoztatottság.
A héten sem tudott erősödni a forint

386 környékén indította a hazai fizetőeszköz a hetet az euróval szemben. Keddre egészen 388-ig esett, és ezt a szintet tartotta is egészen csütörtökig. Innen azonban lejtmenet következett. Péntek délelőtt 392 körül mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a forint, csütörtökön 360 fölé is benézett a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 357 környékén pihen az árfolyam. Az USD viszont szépen erősödött a héten az EUR-jegyzéssel szemben.