• Az idei második negyedévben, azaz április-június időszakában, a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 31 ezer fővel 4 millió 724 ezer főre nőtt, míg a munkanélkülieké 157 ezerről 193 ezer főre emelkedett – közölte péntek reggel a KSH.
  • Lefojtott állami kiadások és nagy összegben beérkező plusz különadó-bevételek – ezek kellettek ahhoz, hogy júniusban mérsékelt legyen a költségvetés hiánya. Nagy örömködésre azonban nincs ok, ugyanis a makrogazdasági folyamatokkal szorosan összefüggő bevételek alakulása még mindig nincs rendben, és már nem csak az áfabevételeknél vannak jelen a kedvezőtlen trendek.

  • Májusban 4,1%-kal esett vissza a fizetések vásárlóértéke a KSH ma közzétett kereseti statisztikája alapján, azaz a februári 19,6%-os reálbér csökkenés után egyre inkább enyhül a magyar dolgozók pénzügyi fájdalma, de még mindig nem lélegezhetnek fel.
  • Magyar idő szerint szerda este nyolckor tette közzé kamatdöntő ülésének eredményét a Fed. A várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank újabb 25 bázisponttal 5,25-5,5 százalékra emelte az irányadó kamatot, ami így 22 éve nem látott szinten van.
Ismét lejtmenetben a forint

379 környékén indította a hazai fizetőeszköz a hetet az euróval szemben. Szerdára egészen 383-ig esett, azonban csütörtökön ismét erősödött egy darabig. Péntek délelőtt azonban ismét esni kezdett, délután 385 környékén mozog az árfolyam.

A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a forint, és lassan rekordközeli mélypontba ér. Jelenleg 351 környékén mozognak a jegyzések. Az USD viszont szépen erősödött a héten az euróval szemben. Péntek délután 1,095 környékén mozognak a jegyzések.

Kamatot vágott az MNB

A piaci várakozásokkal, illetve a délután 2-kor közzétett közlemény értelmezésével összhangban valóban 100 bázisponttal 15%-ra vágta az MNB maaz egynapos betéti ráta kamatát, ami a ténylegesen számító kamatláb a pénzpiacon.

A jegybanki indoklás utolsó bekezdésének fő üzenete az, hogy az MNB az eddig megszokott havi 100 bázispontos tempóban tervezi tovább vágni az egynapos betéti rátát, amennyiben arra piaci helyzet lehetőséget teremt. Így tehát szeptemberre érne össze a továbbra is 13%-os alapkamat az egynapos betéti ráta szintjével, majd azt követően az alapkamat várhatóan tovább süllyed. A negyedik negyedévben pedig a jelenlegi inflációs kilátások mellett akár további monetáris lazításra is lehet mód.