• A várt 0,2% helyett 0,1%-kal nőtt júniusban a termelőiár-index szezonális kiigazítással a májusi 0,4%-os növekedés után - közölte csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics.
  • A vártnál kisebb lett az éves infláció júniusban az Egyesült Államokban, a maginfláció is kedvezően alakult - derül ki a szerdai közlésből. Az éves fogyasztói árindex már csak 3%-on áll, a havi indexek is kedvezőbben alakultak a vártnál. A dollár jókora gyengüléssel reagált a hírre.
  • Májusban a hazai ipari termelés volumene 1,6%-kal meghaladta az áprilisit –  derült ki a KSH által közzétett részletes adatokból. A szektor tavasz végi teljesítménye némileg javít az összképen, ugyanakkor a csökkenő trend nem igazán tört meg.
  • Az áprilisi 1%-os bővülés után májusban 0,2%-kal nőtt havi szinten az ipari termelés az euróövezetben, kicsit elmaradva a 0,3%-os elemzői konszenzustól – közölte az Eurostat csütörtökön.
Nagyon erős hetet zárt a forint

Még hétfőn reggel 385 fölött kezdte a hetet a magyar valuta, ezek után egész héten erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Péntek délelőtt 375 környékén mozognak a jegyzések, délután pedig 373 közelében is járt a kurzus.

A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is ugyanilyen görbét írt le. Péntek délelőtt 334 környékén pihen az árfolyam.

Az USD viszont a héten érkezett gazdasági adatok hatására, nagyot esett az EUR-val szemben. Jelenleg 1,121 környékén mozognak a jegyzések.

Lecsapott a megélhetési válság

2023 második negyedévében tovább erősödött munkavállalói aktivitás a hazai munkaerőpiacon. Az ország minden vármegyéjében nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma, az előző év azonos időszakához képest átlagosan 44%-kal. A meghirdetett állások száma azonban szerte az országban csökkent – derült ki a Profession.hu aktuális negyedéves jelentéséből.

A legnagyobb arányban a fővárosban (54,6%-os emelkedés egy év alatt), Békés (53%), Pest (50%) valamint Hajdú-Bihar vármegyében (46%) élénkült meg a munkavállalók jelentkezési üteme. A legkisebb jelentkezésszám-növekedés Vas vármegyében volt mérhető (18%).