• Február és április között csaknem 4,7 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami néhány ezer fős növekedést jelent az előző hónapokhoz képest. Mindeközben 197 ezer munkanélkülit számlált a KSH, majdnem pontosan annyit, mint a megelőző hónapokban.

  • Az első negyedévben az amerikai gazdaság évesített negyedéves mércével mérve 1,3%-kal nőtt, ami valamivel nagyobb, mint az előzetes becslésben közölt 1,1%-os növekedés.
  • A második becslésben lefelé módosították az idei első negyedéves német GDP-adatot, amely így az első becslésben közölt stagnálás helyett visszaesést mutatott. Mivel a tavalyi év negyedik negyedévében is visszaesett a gazdaság, Németország recesszióba került.
  • A soha nem látott áprilisi költségvetési hiányszám (620 milliárd forint) mögött továbbra is aggasztó folyamatokat tudunk felfedezni, ez pedig a jelenleg már kvázi kész 2024-es büdzsére nézve nem túl jó. A kedvezőtlen idei költségvetési kép tehát nem változott: a rezsikiadások magasak, a kamatkiadások kezdenek elszállni, de ami igazán drámai, az a költségvetés áfabevételeinek alakulása.
Lassan, de kapaszkodik visszafelé a forint

375 környékén indította a hetet az EUR/HUF árfolyam. Szerdán azonban erősödni kezdett, egészen 372-ig. Péntek délelőttre sikerült bemennie 372 alá, így jelenleg 371,9 környékén mozog a kurzus.

Az USD/HUF kisebb kilengésektől eltekintve nem változott érdemben a héten. Péntek délelőtt ugyanúgy 346 környékén mozognak a jegyzések, mint hétfőn.

A dollár viszont erősödött a héten az euróhoz képest. Az EUR/USD árfolyam jegyzései péntek délelőtt 1,073 környékén állnak.

Hosszú idő óta először csökkentett kamatot az MNB

Az eddigi 18 helyett 17 százalékos kamattal hirdette meg az MNB egynapos betéti tenderét, ezzel megvalósult a jegybank tegnapi ígérete az irányadó kamat csökkentéséről. A Monetáris Tanács kedden döntött a kamatfolyosó felső szélének 100 bázispontos csökkentése mellett arról, hogy elindítja „a monetáris politika normalizációját".

A várakozások szerint a kamatcsökkentések a következő hónapokban is hasonló ütemben folytatódhatnak, amennyiben a kockázati megítélés nem indokol óvatosságot. Így szeptemberre zárulhat be az irányadó kamat és az alapkamat közti rés.