• A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy a termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a márciusi 6,7 százalékos éves emelkedés után. Áprilisra minimálisan kisebb, 4 százalékos éves termelői áremelkedést vártak elemzők.
  • A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke 0,1 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónappal összevetve.

  • Márciusban a hazai ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az előző havitól. Ezzel folytatódott az ágazat gyenge teljesítménye: az egy évvel ezelőtti szinthez képest 9,8%-os a visszaesés.
  • Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy az áprilisi forgalom 0,4 százalékkal nőtt márciussal összevetve, amikor 0,7 százalékos zsugorodást jegyeztek fel. A szakértők várakozásainak átlagában nagyobb, 0,8 százalékos forgalomnövekedés szerepelt áprilisra.
Nagyot esett a héten a forint

370 alatt indította a hetet az EUR/HUF árfolyam. A csütörtökön érkezett gazdasági hírek hatására azonban zuhanásba kezdett, ez a tendencia pénteken is kitart. Jelenleg 378 környékén mozognak a jegyzések.

Az USD/HUF árfolyamban is ugyanez a tendencia volt megfigyelhető. Pénteken 351 környékén áll az árfolyam.
A dollár viszont erősödött a héten az euróhoz képest. Az EUR/USD árfolyam jegyzései péntek délelőtt 1,078 környékén mozognak.

Ismét az európai rangsor végén...

Közzétette az Eurostat az európai országok növekedési adatait 2023 első negyedévéből. A ranglistán Magyarország kifejezetten rosszul szerepel, az előző negyedévhez viszonyítva a magyar növekedés a negyedik legrosszabb volt.

Magyarországon negyedéves bázison 0,2%-ot esett a GDP, ennél nagyobb negyedéves visszaesést Ausztria (-0,3%), Hollandia (-0,7%) és Litvánia produkált. Utóbbi ország különösen nagy esést mutatott, 3%-kal esett a GDP negyedéves bázison.

Fontos elmondani, hogy néhány ország (például Észtország, Görögország, Horvátország) adatait még nem tették közzé, úgyhogy ez a rangsor még nem végleges. Egy-két helyet tehát még javíthatunk, de sokkal biztosan nem kerülünk feljebb a rangsorban.