Az euróövezet gazdasága végül elkerülte a téli recessziót, mivel a felülvizsgált adatok szerint az év elején stagnált, nem pedig zsugorodott, mint korábban gondolták – számolt be róla a Bloomberg.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a júniusi kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt májussal összevetve, amikor 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. A szakértők várakozásainak átlagában nagyobb, 0,5 százalékos forgalomnövekedés szerepelt júniusra.

Egyre nagyobb a félelem, hogy a kínai gazdaság a defláció szélén tántorog, miután a gazdasági adatok újabb bizonyítékot szolgáltattak a növekedés stagnálására – írja a CNBC. A második negyedévben a GDP 6,3%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami elmaradt a 7,3%-os piaci várakozásoktól. Ez az első negyedévhez képest 0,8%-os növekedést jelentett, ami lassabb, mint az év első három hónapjában mért 2,2%-os negyedéves ütem.

Nem tartott sokáig az előző heti erősödés

A forint keddig tudta tartani a múlthéten elért szintet az Euróval szemben. Szerdán már gyengülni kezdett és ez a tendencia folytatódott a hét további részében is. Péntek délelőtt 380 környékén mozognak a jegyzések.

A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is ugyanilyen görbét írt le. Péntek délelőtt 341 környékén pihen az árfolyam. Az USD viszont szépen erősödött a héten az EURval szemben. Jelenleg 1,112 környékén mozognak a jegyzések.

Javuló a helyzet a német gazdaságban

A német gazdasági teljesítmény némi élénküléséről számolt be a Bundesbank havi rendszeres jelentésének hétfőn publikált legfrissebb számában. A Bundesbank megfogalmazása szerint a téli „rövid technikai recessziót” követően a korábban nagymértékben lecsökkent lakossági fogyasztás mostanra stabilizálódni látszik.

A munkaerőpiac „jó állapotban van”, és az erőteljes bérnövekedés mellet a fogyasztói árak csak mérsékelten emelkedtek. Az április-júniusi periódusban elsősorban a szolgáltatóipari szektor tudott élni az egyre kedvezőbb üzleti feltételekkel – írta a Bundesbank.