• A várt 0,2% helyett 0,5%-kal nőtt júniusban a brit GDP, és ez oda vezetett, hogy a második negyedévi növekedés is a várt stagnálás helyett 0,2%-os lett – közölte péntek reggel a brit statisztikai hivatal.
  • A francia éves infláció júliusban 5%-ra csökkent a júniusi 5,3%-ról az energia-, az élelmiszer- és a feldolgozóipari árak csökkenése miatt - derült ki az INSEE statisztikai hivatal pénteki adataiból, amelyek megerősítették az előzetes adatközlést.
  • Csütörtökön közzétették a júliusi inflációs adatot az Egyesült Államokban, és ennek láttán van minek örülni ismét. A főmutató éves szinten 3,2%-os emelkedést mutat, ami nagyobb éves inflációt jelent, mint júniusban, amikor még éves szinten 3%-kal nőttek az árak.
  • Júliusban 8 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a júniusi9,7 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Havi összehasonlításban júliusban 0,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint júniusban.

Sikerült visszatérnie 390 alá a forintnak

391 környékén indította a magyar fizetőeszköz a hetet az euróval szemben. Érdemi változás egészen péntekig nem történt az EUR/HUF árfolyamon. Azonban péntek délelőtt a kedvező gazdasági adatok hatására erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 385 környékén pihen az árfolyam.

A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a forint. Jelenleg 349 környékén pihen az árfolyam. Az EUR/USD árfolyam viszont csak minimálisan változott a héten. Pénteken1,099 környékén mozognak a jegyzések.

Kezdhetünk fellélegezni a csütörtöki inflációs adatok után?

17,6%-os éves inflációs adatot közölt péntek reggel júliusra a KSH, így tehát tényleg jócskán lassult az áremelkedés üteme a júniusi 20,1% után. Ez a jó hír azzal együtt született, hogy a szolgáltatásoknál és az üzemanyagoknál, sőt még a háztartási energiánál is jelentős havi áremelkedés történt, de közben az élelmiszeráraknál, a ruházkodási cikkeknél és a tartós fogyasztási cikkeknél estek az árak. Mindezek eredőjeként egy hónap alatt mindössze 0,3%-os fogyasztói áremelkedést mért a KSH.