A feldolgozóipari BMI kibocsátási index két hónapos csúcsot ért el 43,7-tel. Németországban volt a legmeredekebb visszaesés, de Franciaország is zsinórban a harmadik havi termeléscsökkenésről számolt be.

A magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzserindex is júliusban bőven a recessziós tartományban volt. A BMI szezonálisan kiigazított júliusi értéke 45,7 pont volt, azaz bőven az 50 pont feletti növekedési tartomány alatt.

  • 2,9%-kal csökkent júliusban a német export az előző hónaphoz képest. Az előző évhez képest azonban kiigazított értéken 1,1%-os növekedés volt tapasztalható az exportban.
  • 3,5%-kal csökkent a reálbér Magyarországon. A bruttó átlagkereset 16,0, a nettó átlagkereset 15,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy júniusban még 20% feletti volt a drágulási ütem.
  • Ázsiában emelkedtek a tőzsdék, amire Európa is pozitívan reagált, Amerikában viszont esésnek indultak a részvények.
  • Törökország központi bankja meglepő lépést tett, amikor 25 százalékra emelte a kamatlábat. Ez a 7,5 százalékpontos kamatemelés a legutóbbi, 15 százalékról 17,5 százalékra történő emelést követi, miközben a szakértők csak 20%-ra történő kamatemelésre számítottak.
A forint nem talál erőt

Lassan hetek óta alig mozdul a magyar deviza, továbbra is a 380-as szint felett jár az euro. Hétfőn 382,92-nél kezdett, amihez a keddi megingást követően szerdára vissza is tért. Csütörtökön újabb gyengülés után 383,55-ös szintre tért. Péntek reggel 383 körülig erősödött a forint az euróval szemben.

A dollárral szembeni forintjegyzések 355 körül járnak. A dollár továbbra is szokatlanul erős az euróval szemben a héten. Egészen 1,0770-ig jutott az árfolyam.