Júliusban a kiskereskedelmi forgalom 0,2%-kal csökkent az eurózónában, a vártnál kissé rosszabbul alakult – írta heti összefoglalójában az Akcenta.

Júliusban is csökkent a kiskereskedelmi forgalom éves bázison, bár ez a mérséklődés kisebb, mint korábban. Ami ugyanakkor aggasztó, hogy havi összevetésben is visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Visszaeső export és növekvő import mellett mérséklődött a német külkereskedelmi mérlegtöbblet júliusban. Naptári és szezonális kiigazítással júliusban az előző havihoz képest 0,9 százalékkal, 130,4 milliárd euróra csökkent a német kivitel a június 0,2 százalékos növekedés után. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 1,5 százalékos exportvisszaesés szerepelt.

Hullámvasúton a forint

382-es árfolyamon indította a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden azonban elindult a lejtőn, és egészen csütörtökig kitartott ez a tendencia, még 390 fölé is benézett. Csütörtök délután azonban erőre kapott a forint. Péntek délelőttre már majdnem visszaért a hét eleji szintre. Jelenleg 386 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanilyen görbét rajzolt a héten a forint. Péntek délelőtt 1 USD 360 Ft-ba kerül. A dollár erősödött az euróval szemben a hét eleji 1,077-es szintről egészen 1,071-ig.

Tovább csökkent az infláció

A júliusi 17,6 százalékról tovább mérséklődött az infláció Magyarországon, a KSH kimutatása szerint augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Ennél alacsonyabb utoljára tavaly júniusban volt az áremelkedési ütem. Ugyanakkor az elemzők valamivel kisebb értéket vártak, 16,2 százalék volt az előrejelzések mediánja, a legmagasabb becslés volt 16,5 százalékon, vagyis azt lehet mondani, hogy az előrejelzési sáv tetején van az adat.

Havi alapon 0,7 százalékos volt az áremelkedés, ami nem mondható alacsonynak, ezért az éves infláció mérséklődéséhez jelentősen hozzájárul a bázishatás, a tavalyi nagy ársokk kipörgése a mutatóból.