• Idén márciusban az euróövezet szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája rekordalacsony, 6,8 százalék volt, szemben a februári 6,9 százalékkal és a tavaly márciusi 8,2 százalékkal.

  • A FED szerda este 8-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét: a jegybank 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, ekkora emelésre pedig 2000 óta nem volt példa.
  • Márciusban a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a feldolgozóipari termelés Németországban az előző hónaphoz képest - közölte előzetes adatai alapján pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal.
  • Márciusban a hazai ipari termelés volumene az előző hónaphoz képest (szezonálisan és munkanap-hatással igazítva) 0,1%-kal csökkent.

380 fölött maradt a héten a forint

378-as árfolyam környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Azonban ez nem tartott sokáig, kedden már 382 fölé is felkúszott az árfolyam. Szerdán és csütörtökön erősödés volt látható egészen 375-ig. Pénteken azonban megint gyengült az árfolyam, jelenleg 381 környékén mozog.

Az USD/HUF árfolyam is pontról pontra megegyező görbét írt le a héten. 362 környékén nyitotta a hetet, majd egészen 353-ig erősödött, péntekre azonban visszaállt a 362-es szintre.

Az EUR/USD egy kisebb kilengéstől eltekintve nem változott a héten. Pénteken 1,055 körül mozog a jegyzés.

Nem emelt kamatot az MNB

Csütörtökön a múlt hetivel megegyező 6,45%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változtatott az irányadó kamaton.

A döntés nem okozott meglepetést, hiszen alapesetben arra lehet számítani, hogy havonta egyszer a monetáris tanács ülése után változik majd az irányadó kamat, ha a piaci folyamatok nem indokolják, akkor menet közben szinten tarthatják. Márpedig most semmi nem indokolt változtatást, hiszen a forint viszonylag stabil volt az utóbbi napokban.