• Lengyelországban az elemzők által vártnál lényegesen kisebb mértékben lassult az ipari termelés növekedési üteme márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a becsültnél magasabb, 20 százalék volt az éves szintű termelői árindex.
  • A várt romlás helyett javult áprilisban a márciusi 22 havi mélyponthoz képest a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtöki jelentése alapján.

  • A Fed legközelebbi, május elején esedékes kamatdöntő ülésén az 50 bázispontos kamatemelés lehetősége is ott lesz az asztalon – jelezte a Nemzetközi Valutaalap csütörtöki eseményén Jerome Powell.
  • Az UBS Group AG, a Barclays Plc, a Standard Chartered Plc és a Bank of America (BofA) szakértői visszafogták Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a koronavírus terjedése és az emiatt elrendelt lezárások hatására.

Folyamatosan erősödött a héten a forint

370 fölött, 376 környékén nyitott a hetet a magyar fizetőeszköz. Ezt a szintet nem sokáig tartotta, kedden erősödni kezdett az árfolyam egészen 372-ig. Szerdán és csütörtökön is folytatódott ez a tendencia, 370 alá is bekúszott az árfolyam. Péntek délelőtt 370-es árfolyam körül mozognak a jegyzések.

EUR/HUF árfolyam változása

Az USD/HUF árfolyam is pontról pontra megegyező görbét írt le a héten. A hét eleji 346 körüliről egészen 341-ig erősödött az árfolyam. Pénteken 342 Ft környékén mozog az árfolyam.

USD/HUF árfolyam változása

Az EUR/USD árfolyama gyengült a héten. Pénteken 1,080 körül mozog a kurzus.

IMF: lelassul a világgazdaság és kilőnek az árak

A Nemzetközi Valutaalap szerint jelentősen romlottak a globális gazdaság 2022. évi kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta. Az IMF kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3,6 százalékkal nő a januárban várt 4,4 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérsékelte a szervezet.

A januári, 3,9 százalékos becsléséhez képest 3,3 százalékra rontotta a fejlett országok idei évi és 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentette a jövő növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 5,2 százalékkal nőtt tavaly.