Világszerte több mint 1,4 milliárd tehénnel számolva a szarvasmarha-tenyésztés az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok csaknem 10%-áért felelős. Ennek egy jelentős része az állatok által kibocsátott metánból származik. Van azonban egy új táplálékkiegészítő, amely a gyártók szerint átlagosan 30%-kal mérsékelné ezt a kibocsátást. Ha a világ összes tehenének adnának ebből a pelletből, akkor a metánkibocsátás olyan mértékben esne vissza, mintha több mint 300 millió autó tűnne el Európa útjairól.

A Mootral által kifejlesztett, fokhagyma- és citruskivonatokon alapuló tápot egyszerűen belekeverik a hagyományos takarmányba. A svájci-brit startup számításai szerint ennek köszönhetően jószágonként a metántermelődés csökkentésének mértéke éves szinten egyenértékű lenne körülbelül egy tonna szén-dioxid-kibocsátással – olvasható az IoT Zóna oldalán.

A speciális pelletből naponta kétszer kevernek a takarmányba

A cég a megtakarításokat most már CO2-kreditpontokká alakítja át a Verra önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési program jóváhagyásával. A pontokat olyan vállalkozásoknak kínálják, amelyek ellensúlyozni kívánják kibocsátásukat.

„A kreditek értékesítéséből származó bevételek visszakerülnek a gazdálkodókhoz, ami támogatja az adalék kezdeti bevezetési költségeit, és ösztönzi a gazdaságokat, hogy még többet vegyenek belőle – mondta a Mootral vezérigazgatója a CNN Business-nek. „A szén-dioxid-kreditek fontos ösztönzők a klímabarát technológiák bevezetésében” – emelte ki Thomas Hafner.

Réspiac az innovatív gazdaságoknak

Az északnyugat-angliai Lancashire-ben található Brades Farm volt az első olyan tejgazdaság, amely kihasználta a Mootral programját. Az állattartó telep 440 fejőstehénből álló állományának naponta kétszer adnak a takarmánykiegészítőből. Az adalékanyagok segítenek mérsékelni a tehén gyomrában található mikrobák metántermelését, ami általában a rostos növényi anyagok, például a fű emésztésekor jellemző.

„A tejtermelésből nehéz megélni, egyik számlát fizetjük a másik után” – mondta Joe Towers, aki a gazdaságot testvérével, Eddel vezeti. „A szén-dioxid-kredit kézzelfogható lehetőséget kínál a mezőgazdasági termelők kiadásainak ellensúlyozására” – tette hozzá.

A takarmánykiegészítőnek további hozzáadott értéke is van a tehenészet számára. Marketingkommunikációjukban állatállományuk alacsony metánkibocsátást hangsúlyozzák. Ennek segítségével sikerült rést találniuk a piacon, és terméküket ma már prémiumtejként értékesítik a londoni kávézóknak.

A Brades Farm klímabarát marketingstratégiája: dobozaikon a „kevesebb tehénböffentés” felirat díszeleg

A Mootral CowCredits elnevezésű pontjai ugyanakkor nem olcsók. Áprilisban léptek a piacra, egy kredit körülbelül 80 dollárba kerül, és egy tonna CO2-t lehet vele kiváltani. Összehasonlításképpen az erdészeti kompenzációs rendszerekben egy tonna szén-dioxid ára átlagosan 4 dollárba kerül az Ecosystem Marketplace kutatócég szerint.

Thomas Hafner azonban úgy véli, hogy olyan kreditekre van igény, amelyek a kibocsátás azonnali igazolt csökkentését kínálják, és nem olyanokra, amelyek csupán bizonytalanul megvalósuló jövőbeni megtakarítást ígérnek. Eddig a Mootral több mint 300 CowCreditet generált. A következő évben 10.000 kreditpont a terv, illetve 2,5 millió dollárt szeretnének befektetési tőkéből előteremteni a termékbevezetés felgyorsítására.

Egyre nagyobb a nyomás a vállalkozásokon az éghajlatra gyakorolt hatásuk csökkentése miatt, így a környezetszennyezés ellentételezése iránti igény is egyre növekszik. Az Ecosystem Marketplace becslései szerint a globális önkéntes ellentételezési piac értéke 2019-ben elérte a 320 millió dollárt, ami több mint kétszerese a két évvel ezelőtti értékének.

A Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets egy magánszektorbeli kezdeményezés. Az önkéntes szén-dioxid-piacokkal foglalkozó munkacsoport becslései szerint ez a szegmens 2030-ra több mint 50 milliárd dollárra nőhet.

Tejmarha vs. húsmarha

Vannak természetesen kihívások is. Az, hogy a táplálékkiegészítő milyen mértékben csökkenti a metánkibocsátást, az az állat fajtájától és környezetétől is függ. A Mootral eddig kiterjedt vizsgálatokat kizárólag a Brades Farmon található két fajtánál végzett, bár a vezérigazgató szerint további vizsgálatokat terveznek a világ különböző részein.

A tehenek általában minden nap „hazajönnek”, hogy megfejjék őket, ami megkönnyíti a szigorú diéta betartását

A húsmarhák és a tejelő tehenek egymástól eltérő takarmányozási igényei szintén további komplikációt jelentenek. Ennek ellenére a startup abban bízik, hogy mindenre találnak majd megoldást. Hamarosan megkezdik a termék tesztelését egy texasi farmon is, ahol 12.000 húsmarha található.

Az egyesült királyságbeli Harper Adams Egyetem professzora szerint figyelemmel kell kísérni a Mootral-táp hosszabb távú hatásait, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az étrend megváltoztatása befolyásolhatja az állatok emésztését, ami mérsékelheti a súlynövekedési ütemüket vagy a tejhozamukat. „Az is nagyon fontos, hogy a metánkibocsátás érdemi csökkenésének elérése érdekében a termék elérhető és költséghatékony legyen a fejlődő országokban is” – tette hozzá Liam Sinclair.

A cikk megjelenését a Vodafone Business támogatta.