A napelemek következő generációjának gyártásához egy úgynevezett perovszkit nevű bevonatot használnak. Az új modellek akár kétszer olyan hatékonyak lehetnek, mint a régiek, és elég rugalmasak ahhoz, hogy egész épületeket bevonjanak velük – idézte a CNN Business cikkét az IoT Zóna.

Az első hétköznapi, elektromos berendezések táplálására is alkalmas napelemet az 1950-es években a New Jersey-i Bell Labs munkatársai hozták létre. Akkoriban a szilikonalapú panelek rendkívül drágák voltak, és a napfény mindössze 6 százalékát voltak képesek villamos energiává alakítani.

Azóta a költségek jelentős mértékben csökkentek, és a jelenlegi napelemek a napfény akár 22 százalékát is energiává alakíthatják, azonban az is igaz, hogy mára szinte teljesen elérték teljesítőképességük határát. A perovszkit alkalmazása viszont ugrásszerűen megnövelheti a teljesítményt, és hosszú távon teljes mértékben kiszoríthatja a korábbi anyagot.

Az Oxfordi Egyetemből kinőtt Oxford Photovoltaics 2018-ban hatalmas áttörést ért el. A szilikon perovszkittal való bevonásával 28 százalékos hatékonyságjavulást mértek. A vállalat úgy véli, hogy hosszú távon 40%-os vagy akár ennél is nagyobb mértékű javulás is lehetséges.

Tintasugaras technológiával nyomtatott új típusú napelem

A napelemek hatékonyságának a növekedése lehetővé teszi a létesítmények számára, hogy kevesebb panellel több energiára tegyenek szert. Ennek köszönhetően nemcsak a költségeik fognak csökkenni, hanem a működésükhöz szükséges földterület, munkaerő és a berendezések mennyisége is.

„Ha az a célunk, hogy minden új energiaforrás napelem legyen, akkor elengedhetetlen, hogy folyamatosan csökkentsük az árát. Ennek egyik módja pedig az, hogy egyre növeljük a modul hatékonyságát vagy teljesítményét, és itt jön a képbe a perovszkit” – mondta az amerikai hírportálnak Henry Snaith, az Oxfordi Egyetem fizikus professzora és az Oxford PV társalapítója.

A napenergiában rejlő lehetőségek

A perovszkit elemet 1839-ben fedezték fel. Az Oxford PV a földkéregben bőségesen megtalálható, alacsony költségű anyagokból előállított szintetikus verziót használja, míg más cégek az eredeti anyag különböző változatait alkalmazzák, ezeket együttesen perovszkitnak hívják.

Az eddigi eredmények alapján az újítás nemcsak a napelemek hatékonyságán javít, hanem árnyékban, felhős napokon vagy akár beltérben is jobban működik a szilíciumkristályos technológiánál. Az újabb anyagot akár erre a célra fejlesztett tintasugaras technológiával is ki lehet nyomtatni, és olyan vékony, mint a tapéta. Az Oxford PV azt reméli, hogy a perovszkit kristály végül teljesen kiváltja majd az eddigi megoldásokat.

A technológia fejlődésével a perovszkitot rugalmas tekercsekre lehet nyomtatni, amelyekkel akár az épületek is bevonhatók

„Az ígéretek szerint az elkövetkező évtizedekben a kizárólag perovszkit bevonattal rendelkező napelemek még nagyobb hatékonyságot nyújthatnak, továbbá csökkenthetik a napelemek súlyát és szállítási költségeit” – hangsúlyozta Varun Sivaram energetikai szakértő, a „Napenergia megszelídítése: a napenergia és a bolygó energiájának hasznosítása” című tanulmány szerzője, aki Oxfordban Henry Snaith kutatóval is együtt dolgozott.

A szakember úgy véli, hogy a technológia fejlődése előbb-utóbb lehetővé teszi majd azt is, hogy az új bevonatot rugalmas felületekre vigyék fel spray-vel vagy görgetéssel. A félig átlátszó napelemekkel pedig akár egész épületeket is be lehet vonni.

A kutatóintézet tervei szerint a jövő év elején megkezdik a szilikon perovszkitből készült celláinak gyártását egy új gyárban, a németországi Brandenburgban. Becsléseik alapján a cellákból készült panelek akár 1000 dollárt is megtakaríthatnak az ingatlantulajdonosok számára egy átlagos napelemrendszer megvásárlásakor és telepítésekor.

Ezzel a fejlesztési területtel foglalkozik a varsói székhelyű Saule Technologies is. A cég számára a Columbus Energy lengyel fotovoltaikus társaság 10 millió euró értékű finanszírozást biztosított.

A Saule Technologies csapata a rendkívül rugalmas anyaggal

Szeptemberben a Saule Technologies új varsói gyára megkezdte a perovszkitot használó napelemek nyomtatását a tintasugaras technológiával. Jövő év elejétől pedig már a Skanska Group számára is gyártanak. A svéd cégcsoport azt tűzte ki célul, hogy az első olyan ingatlanfejlesztő vállalat legyen, amely kereskedelmi nagyságrendben alkalmazza az épületekre felszerelhető, nyomtatható napelemeket.

vodafone_logo„Mindez forradalmi változásokat fog hozni az energiaszektorban, hiszen bármilyen fényviszonyok között képes működni. Rugalmassá alakítható, fantasztikus anyag. Az építészeket le fogja nyűgözni” – vetítette előre Olga Malinkiewicz, a Saule Technologies társalapítója.

A cikk megjelenését a Vodafone Business támogatta.