Az 1998-ban alapított Julius-Globe felvásárlása révén a Navigator a tőzsdére lépéskor közzétett stratégiáját követi. A több mint 10 különböző iparágba szállító, ipari automatizációval, készüléktervezéssel, kivitelezéssel és precíziós CNC megmunkálással, valamint alkatrészgyártással foglalkozó vállalat modern gépparkkal rendelkezik, az 1700 négyzetméter alapterületű üzemében többnyire exportra termel, miközben jelentős hazai megrendelői is vannak a társaságnak. A Navigator a tranzakcióval a Knorr-Bremse mellett a jövőben ügyfelei között tudhat olyan jelentős nemzetközi cégeket, mint a Schaeffler csoport, a Bridgestone, a Körber csoport, a Koenig&Bauer csoport vagy a Siemens.

A nyugat-magyarországi vállalkozás kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik, a készüléktervezési- és gyártási projektek során az űriparhoz kapcsolódó megrendelések és referenciák is bekerülnek a cégsoportba. Az általuk gyártott alkatrészek megtalálhatók a RADCUBE (3U CubeSat) és a VIREO (3U CubeSat) műholdakban is. A cég nagy tapasztalattal rendelkezik a high-tech ipar, az energia-, az egészségügy, a csomagoló-, elektronika, nyomda-, élelmiszer- valamint a vasútipar számára történő precíziós CNC forgácsolt alkatrészek gyártásában, illetve autóipari készülékek és gyártósorok tervezésében, kivitelezésében is.

A precíziós, egyedi alkatrészek gyártása során több generáció dolgozik együtt a társaságnál a több mint 40 fős csapatban. Az újonnan érkező kollégákkal a Navigator Csoport 2024-től csaknem 100 szakembert foglalkoztat.

A Julius-Globe több díjat is magáénak tudhat, a European Business Awards-on 33.000 másik vállalkozással versenyeztek a különféle kategóriákban elnyerhető díjakért, ahol végül két elismerést is elnyert a vállalat. Az Európai Kiválósági Üzleti Díj mellett a Nemzeti Bajnoki Díjat is kiérdemelte a csapat, amely 2017-ben Magyarországot képviselte a díjátadón.

További érdekesség, hogy a tranzakció keretében egy BÉT50-es cég generációváltása történik meg. A Budapesti Értéktőzsde által 2016-ban útjára indított klub lényege, hogy a tőzsde évente bemutatja 50 hazai vállalat sikertörténetét. A 2017-ben BÉT50-es céggé vált Julius-Globe mostantól a Navigator Investments Nyrt. leányvállalatként válik közvetetten elérhetővé a BÉT Xtend parkettjén.

„A Navigator Investments történetének eddigi legnagyobb akvizícióját hajtotta végre. A Julius-Globe Kft.-vel együtt a cégcsoport a 2023-as évben várhatóan 4 milliárd forint árbevételt és 450 millió forint feletti adózás előtti eredményt ér el. A tranzakció során a Navigator az optimális tőkeáttétel érdekében euróalapú hitelt is igénybe vett a vételár finanszírozására" – nyilatkozta Pallag Róbert befektetési és üzletfejlesztési igazgató.

Fontos szempontot jelent a portfólióba kerülő ipari-termelőcégek közötti szinergiák kiaknázása. A 2022-ben a cégcsoport tagjává vált Instrum Kft. forgácsolt alkatrészek szálanyagból történő készre gyártásával foglalkozik, amellyel könnyedén tud kapcsolódni a legújabb tagvállalathoz, a Julius-Globe-hoz. A tagvállalatok képviselői már megkezdték az egyeztetéseket a lehetséges közös projektek kapcsán.

„Azon túlmenően, hogy jó üzletnek tartom, a Julius-Globe-ban elsőre megragadott bennünket a precizitás és az ott dolgozók lelkesedése, munkához való hozzáállása. Érdekesség, hogy a vállalkozás egy kis, Győr melletti garázsból indult, azonban mára egy megjelenésében és gépparkjában is modern céggé fejlődött. Külön öröm számomra, hogy bár a fémiparban dolgozunk, a Navigator Csoport menedzsmentje egy újabb hölgy taggal bővül. Jutasi Yvette igazgatósági tag mellé Rácz Erika is csatlakozik, mint a Julius-Globe vezetője" – nyilatkozta Bajtek Gyöngyvér vezérigazgató.

„Régi álmom vált valóra a Julius-Globe felvásárlásával. Most már elárulhatom, hogy ennek a cégnek a felvásárlási lehetősége motivált abban, hogy a Navigator tőzsdére menjen, így a lebonyolított tőkebevonásokkal a gyors növekedés irányába tudtunk határozott lépéseket tenni.

Gyerekként Édesapám gyártóüzemében gyakran megfordultam, és azt láttam, hogy a gépek, az ipar egyre szervesebb része a mindennapi életünknek. Napjainkban pedig a robotika és az automatizáció jelenti a sikeres üzleti jövőt számunkra. Befektetői találkozókon többször kerül szóba, hogy miért ipari technológiákba fektetünk. Erre azt tudom mondani, hogy akár az otthonunkban, a munkahelyünkön vagy az utcán közlekedve olyan berendezések, használati tárgyak vesznek körül minket, melyek a Julius-Globe-hoz, az Instrumhoz és a Trifoliumhoz hasonló gyárak egyre nagyobb mértékben automatizált üzemeiben készülnek.

Mindez Rácz Gyula alapító-tulajdonos és Rácz Erika társtulajdonos több évtizedes munkáját dicséri. A vállalkozás több lábon áll, folyamatosan fejlődik és jelentős beruházások révén is bővült. A Julius-Globe kiemelkedő tudásbázisát kiaknázva folyamatosan erősödő megrendelői diverzifikációval és innovációval jellemezhető" – nyilatkozta Jutasi Zoltán, a Navigator Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke, a Navigator Csoport alapítója.