„Továbbra sem egyszerű forrást bevonni a magas alternatív befektetési hozamok miatt, így sikeresnek tekintem az újabb tőkebevonásunkat” – nyilatkozta Jutasi Zoltán, a vállalat alapítója, igazgatóságának elnöke a Trend FM Prémium Kategória műsorában.

A részvények zártkörű jegyzéséből a befektetők által biztosított pluszforrást további akvizíciós célpont vagy célpontok megvalósítására fordítja majd a menedzsment. A 2022 szeptemberi tőzsdére lépés előtt a NAVIGATOR az Xtend azon kevés szereplője közé tartozott, mely vagyonkezelők és magánszemély befektetők részvételével 415 millió forintos tőkeemelést hajtott végre. Stratégiájából adódóan folyamatosan optimalizálja tőkeszerkezetét a vállalatcsoport, így a tőke- és hitelpiacnak is aktív szereplője marad.

A portfóliótársaságok közül mind a gépipari szerszám- és alkatrészgyártással foglalkozó Instrum, mind az asztalos- és fémszerkezeteket gyártó és szerelő Trifolium többletet adott a Csoportnak, és pozitív tapasztalatokkal szolgált a további felvásárlásokhoz, még inkább teret adva a szinergia lehetőségek kihasználásának. „Egy-egy tranzakciónál nagyon sok emocionális szempont is felmerül, megvan a szükséges módszertanunk, ezek nem elkapkodott üzletek” – mondta Jutasi Zoltán. „EBITDA-t vásárolunk, az általunk mélyebben vizsgált cégek hosszú évekre visszamenőleg egy jól kalkulálható üzleti teljesítményt tudnak felmutatni.”

A NAVIGATOR-részvényeket jelenleg a Dr. Kalliwoda Research követi. A német elemzőház 2023. július 14-én 0,33 EUR 12 havi havi célárfolyam mellett vételi ajánlást fogalmazott meg a papírokra. Elemzésükben a további cégfelvásárlásokkal indokolják a 75%-os felértékelődési potenciált. A DCF modellel történő kalkulációjukba egy 1,5 millió EUR nagyságrendű tőkeemelést és bankhitel felvételét építették be a finanszírozási oldal tekintetében.

„A piac a célárat még nem követte le, de bízom benne, hogy le fogja majd ezeket az értékváltozásokat, értéknövekményeket. Ha lebonyolítjuk a tervezett tranzakciókat, akkor már egy olyan kritikus méretet érhet el a társaság, ami izgalmas lehet a kisbefektetők számára, így olyan helyzetbe tudunk kerülni, hogy egy szélesebb körű részvénykibocsátást is megvalósítsunk” – fogalmazott a tőzsdei társaság többségi tulajdonosa.