Hogy mi mindennel vívja ki a Dunakanyar kapujaként vagy fővárosaként is emlegetett település ezeket a jelzőket, Hernádi Ádám polgármester részletesen kifejtette Nap Vendége műsorunkban. Az egyik, talán legfontosabb, hogy Esztergom az első városunk is egyben, Szent István koronázásának helyszíne, 270 évig volt főváros. Olyan épített örökséget őriz, beleértve a 200 éves bazilikát is, amivel kevesen büszkélkedhetnek. Ilyen például a Babits-ház, de Magyarország első fedett uszodája is itt működik, 1912 óta, valamint Esztergom őrzi a koronázási ékszerek közül a koronázási keresztet, amely ereklyetartó is egyben.

A városnak autózással is versenyképes a Budapesttel való vasúti összeköttetése. Ehhez igazítva alakítják át a helyi buszközlekedést. Sőt, aki turistaként érkezik, a főbb látnivalókat – a szomszédos Párkányt is beleértve – kisvonattal is bejárhatja, vagy a 30 százalékban elektromos kerékpárokat kínáló, határon átnyúló közbringarendszer keretében.

Turisztikai desztinációként Esztergom többnapos élménykínálattal büszkélkedhet. Ezekről is részletesen beszélt a polgármester, aki kiemelte a többi között a bazilikát, a fürdőt, az osztálykirándulásoknak kialakított tematikus programokat és a két újonnan nyíló Infopontot. Párkánnyal, a testvérvárosukkal is gyümölcsöző az együttműködés turisztikai területen is. Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. katalizátorként fogja össze ezeket a lehetőségeket.

Ha mindez nem lenne elegendő, megér egy utazást a Michelin-csillagos 42 Restaurant, amely az új piacon is rendelkezik majd egy egységgel Piac 42 néven. Az összesen 3000 négyzetméteres piac május 1-jén nyitott meg. Az új helyszín egyfajta közösségi térként számtalan szolgáltatást kínál.

Nagy érdeme még a városvezetésnek a folyamatos zöldterület- és a kerékpárút-fejlesztés, de a legfontosabb Hernádi Ádám szerint a stratégia mentén haladás és a komplexitás, aminek a végcélja az élhetőség erősítése. Ha pedig egy város vonzó az itt élőknek, az vonzó a turistáknak is.

A jövőben ezt segítheti az is, hogy elkészül a bazilika korszerűsítése, és jelentős új attrakció lesz a Fehér Toronyban a Botticelli-freskó, amelynek a restaurálása várhatóan idén lezárul. Két közeli fejlesztést is elárult a polgármester: az egyik a gát megépítése, a másik pedig a városháza külső megújítása. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!