Dr. Ujvári Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója hozzátette: „a kastélyok, műemlékek, történelmi épületek egyfajta arcát adják egy turisztikai régiónak vagy országnak. Azonban azon kívül, hogy márkázzák az országot és látogatókat vonzanak, fontos, hogy igazodjanak a mai igényekhez is. Tehát ugyanúgy kell igazítani egy műemléknek a kínálatát a jelenkor elvárásaihoz, mint bármilyen más turisztikai attrakciónak, nem lehet megelégedni a szépséggel, hanem szolgáltatni is kell. Ebben fontos tényezőnek számít, hogy családbarát legyen egy ilyen helyszín, hogy megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen, hogy digitális tartalmakon keresztül is kapjanak információkat a látogatók".

„Minden egyes létesítmény számára komoly kihívás most egyrészt a fennmaradás, másik oldalról pedig a minél magasabb vendégszám elérése és az élményérték fenntartása. A kastélyok, várak tekintetében egy nagyon fontos kulturális értékről van szó, amelyet be kell tudni mutatni a látogatók számára. Emellett mi már hat éve azt mondjuk folyamatosan, hogy nem lokális fejlesztésekben kell gondolkodni, hanem ki kell tekinteni a térségre, az adott településre is. Bár lehet egy-egy egységet fejleszteni, újjáépíteni, felruházni különböző szolgáltatásokkal, de annak akkor van igazán értéke, hogyha a környezetben elérhető turisztikai szolgáltatásokkal együtt visszük piacra, és a turisztikai térség élménykínálatát helyezzük egy újabb szintre. Gondolva itt a többi között az éttermek és a szállodák bevonására is” – fejtette ki Juhász Szabolcs.

A Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyában, Erzsébet királyné kedvenc pihenőhelyén évente nagyjából 300 ezer látogató fordul meg. Az épületegyüttes egy 26 hektáros történeti kertben áll, ami önállóan is, illetve a kastélyt kiegészítve is attrakció. A kert látogatói száma évente eléri az 500-600 ezret.

A létesítmény ügyvezető igazgatója arra is kitért, hogy fontos a másoktól való tanulás, a tudásátadás is, így részt vesznek az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének munkájában, amely Európa vezető kastélyait fogja össze. A szervezetnek Versailles-ban van a központja, és olyan intézmények is tagjai, mint a Schönbrunni Kastély vagy a Monacói Hercegi Palota.

Az interjúban szó volt a digitalizációról is, ami nemcsak a látogatók felé nyújtott kiegészítő szolgáltatások terén jelenik meg, hanem az épületüzemeltetésben is. Napjainkban az energia- és költséghatékonyság egyre meghatározóbb pillér a hatalmas alapterületű kastély vagy lovarda működtetésében is.

További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját! A műsorból kiderül, milyen évfordulót ünnepel és milyen programokkal készül a 2023-as évre a Gödöllői Királyi Kastély, továbbá szó esik arról is, milyen fejlesztések várják a vendégeket a keszthelyi Festetics-kastélyban.