A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. ügyvezető igazgatója a Trend FM-nek adott interjúban kiemelte: a szálláshelyek kötelező minősítése újabb fejlesztésekre ösztönözheti a szolgáltatókat, valamint hosszú távon turisztikai versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára.

„2022 történései alapján kijelenthetjük, hogy számos magánszálláshely meglátta a tanúsítványban rejlő piaci lehetőséget és a marketingben készpénzre váltható előnyöket, ezért a jogszabályban előírt regisztrációs határidő előtt bejelentkezett a rendszerbe és meg is szerezte a minősítést" – tette hozzá Könnyid László.

Az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy már tavasszal, a nyári szezonra való felkészülés során megnőtt az érdeklődés a besorolás iránt. Számos hazai szálláshely kapott minősítést, nem utolsósorban azért, mert az újonnan piacra lépő egységek esetén a lépés már kötelező a működési engedély megszerzéséhez.

Különböző határidővel, de a minősítő rendszerben való regisztrációs kötelezettség – a magánszálláshelyektől az ötcsillagos szállodáig – mindenkit érint. Az MTMT bízik benne, hogy a 45 ezer hazai szálláshely 2-3 év alatt átesik a folyamaton.

A Turizmus.com műsorban szó volt arról is, hogy a turisztikai ökoszisztéma meghatározó lábaként említett, 3 évre szóló minősítés milyen előnyökkel jár a vendégek és a szállásadók számára. Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben kitértek a kritériumrendszer objektivitására, illetve a jövőbeli aktualizálás fontosságára, de szó esett az auditorok helyszíni tapasztalatairól is!