„Ne várjuk a csodát, nem lesz tömegesen újonnan beáramló, szakképzett munkaerő, energiáinkat a meglévő dolgozóink oktatásába is érdemes fektetni" – szögezte le Bacsi Krisztina. A képzés és a személyes fejlődés lehetőségének biztosítása az ágazat egyik legfontosabb problémájára, a jó munkaerő motiválására és megtartására is választ adhat.

Bacsi Krisztina egy 2022-es szakmai konferencián

A szektor problémáit jól ismerő Magyar Turizmus Akadémia munkatársainak véleménye szerint a munkahelyi betanulás sokkal energiaigényesebb lett, mint korábban volt. A szervezet által kínált külső tréningek éppen ezért sok terhet levehetnek a szakmai menedzserek válláról, ráadásul élményszerű ismeretszerzési lehetőséget kínálnak. Az Akadémia híd szerepet tölt be vezetők és beosztottjaik között, és igyekszik mindkét fél igényeit kiszolgálni – hangzott el az interjúban.

Ezek a tréningek a legkelendőbbek

A panasz- és konfliktuskezeléssel foglalkozó kommunikációs tréningek például mindig nagyon gyorsan megtelnek: vendég és munkavállaló, illetve dolgozó és dolgozó között is gyakori a konfliktus, hiszen az elvárások magasak, a terhelés nagy, sok a túlóra. A vezetők megtanulhatják, hogyan motiválhatják különböző életkorú beosztottjaikat, de leendő vezetőknek szóló képzés is indult.

Kedveltek a digitalizációs ismereteket kínáló programok is. Emellett a közösségi-médiafelületek használatával vagy különböző ügyféltípusok megismerésével és a hozzájuk passzoló értékesítési technikákkal kapcsolatos tudás is kifejezetten szükséges a sikeres üzletmenethez.

„Annak érdekében, hogy a szolgáltatók a folyamatosan változó körülményekre megfelelő tempóban reagálhassanak, ismerniük kell a turisták motivációját, a desztinációválasztás okait. Érdemes tudatosítani azt is, hogy a választásnál előtérbe kerültek a fenntarthatósági, biztonsági és a higiéniai szempontok" – fejtette ki a szakmai vezető.

„A Turizmus Akadémia 2023-ra tervezett portfóliójában sikerképzések – kommunikációs, vezetői, online marketing, digitálizáció, értékesítés, protokoll – mellett újdonságok is szerepelnek mind a szakmán belülről, mind a szakmán kívülről jelentkezők számára" – emelte ki Bacsi Krisztina. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!