A vártnál jóval nagyobb lassulással a Bank of England célszintje alá csökkent szeptemberben az éves brit infláció. A Gazdasági Naptár további részleteiről itt olvashat.

Az ázsiai részvények többnyire emelkedtek, a hongkongi Hang Seng és a kínai CHN.cash egyaránt több mint 2,5%-os pluszban volt. A japán Nikkei 225 0,6%-kal került feljebb, a legrosszabbul az AU200 teljesített (+0,13%) – írták a reggeli összefoglalóban.

Az európai indexek vegyesen nyitnak, a DAX 40 0,1%-kal alacsonyabb a cikk írásakor. Az amerikai indexek zöldek az előpiacon, a Nasdaq vezet az emelkedésben (+0,24%).

Az USA figyelmezteti Izraelt a fegyverszállítások lehetséges leállítására, ha nem osztják szét a gázai segélyeket.

Új-Zéland harmadik negyedéves fogyasztói árindexe 0,6%-kal emelkedett negyedéves összehasonlításban, ami kissé elmarad a 0,7%-os várakozásoktól. Az éves infláció meredeken, 2,2%-ra lassult, és több mint három év óta először tért vissza a központi bank célsávjába.

Az olajárak az előző szeánsz meredek veszteségei után csökkentek. A Brent nyersolaj 0,4%-kal hordónként 74,43 dollárra, míg a WTI nyersolaj 0,4%-kal hordónként 70,8 dollárra csökkent. Az izraeli-Hezbollah konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak.

A Bank of Japan politikusa, Seiji Adachi a kamatemelések „nagyon mérsékelt" ütemét sürgette, figyelmeztetve a jen felértékelődéséből és a globális kereslet lassulásából eredő lehetséges ellenszélre.

Az ASML gyenge értékesítési előrejelzést adott 2025-re, ami a globális chip-részvények eladását okozta. A holland vállalat amerikai részvényei az éjszaka folyamán 16%-ot zuhantak, magával rántva más technológiai óriásokat, például az NVIDIA-t (-4,7%).

Az LVMH luxusipari óriás 3%-os forgalomcsökkenésről számolt be a harmadik negyedévben, ami az első visszaesés a világjárvány óta, mivel Kínában és Japánban gyengült a kereslet. A hír valószínűleg más luxusipari részvényekre is hatással lesz.

John Lee hongkongi vezető intézkedéseket jelentett be a gazdaság fellendítése érdekében, többek között reformokat a közszférában a lakhatási várakozási idő csökkentésére, valamint erőfeszítéseket a nemzetközi vállalatok több tőzsdei bevezetésének vonzására.

A kriptopénzek piacai magasabban nyitottak, a Bitcoin 1,1%-kal 67 000 dollárra, az Ether pedig 1,2%-kal 2 609,12 dollárra emelkedett.

Az arany ára 0,2%-kal 2.667,75 dollárra emelkedett unciánként, miközben továbbra is a közel-keleti geopolitikai feszültségek állnak a középpontban.

Az EURUSD 0,05%-ot esett, az ezüst 0,46%-ot, a platina pedig 1,2%-ot emelkedett.