Az ázsiai részvények emelkedtek, a hongkongi Hang Seng (+2,7%) vezetésével, mivel a kereskedők a közelmúltbeli nyereségek fenntarthatóságát értékelték, és várták a költségvetési ösztönzők és a kínai ünnepi kiadások részleteit. A japán és dél-koreai indexek emelkedtek, míg az ausztrál részvények estek.

Az amerikai dokkmunkások és a kikötőüzemeltetők előzetes megállapodásra jutottak a háromnapos sztrájk befejezéséről, amely leállította a hajózást a keleti parton és az Öböl-parton. A megállapodás hat év alatt mintegy 62%-os béremelést tartalmaz, ami az átlagbért 39 dollárról 63 dollárra emeli.

Az olajárak az elmúlt egy év legnagyobb heti emelkedése felé tartanak, amit a közel-keleti feszültségek fokozódása ösztönöz. A Brent nyersolaj határidős jegyzései a héten mintegy 8%-kal emelkedtek volna, míg az amerikai nyersolaj határidős jegyzései 8,2%-os heti emelkedése a legnagyobb emelkedés lenne tavaly március óta.

A dollár hathetes csúcs közelében mozgott a ma 14:30-kor megjelenő amerikai bérszámfejtési jelentés előtt. A dollárindex közel 1,5%-kal emelkedett a héten, ami április óta a legerősebb ilyen teljesítménye. Az euró stabilan 1,1034 dolláron állt.

A közgazdászok 140 000 új munkahelyet várnak a szeptemberi amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottakról szóló jelentésben, a munkanélküliség pedig várhatóan változatlanul 4,2%-on marad. A jelentés befolyásolhatja a Federal Reserve kamatdöntéseit.

Shigeru Ishiba japán miniszterelnök utasította kabinetjét, hogy állítson össze egy új gazdasági csomagot a háztartásokat érő, növekvő megélhetési költségek enyhítésére. A pótköltségvetést az október 27-i alsóházi választások után állítják össze.

Az Európai Unió tagjai kulcsfontosságú szavazás előtt állnak arról, hogy kivetnek-e akár 45%-os vámot a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalára. Németország a vámok bevezetése ellen fog szavazni, míg Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország várhatóan igennel voksol.

A jen erősödött a 2016 óta legnagyobb heti csökkenése után, amelyet a japán monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanság sújtott. Japán új gazdasági minisztere hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a monetáris politikai változtatásokat összhangba hozzák a kormány deflációból való kilépésre irányuló céljával.

A kriptopénzek piacán az élénkülés jelei mutatkoztak, a Bitcoin 0,56%-kal 61 052,92 dollárra, az Ether pedig 1,18%-kal 2 372,71 dollárra emelkedett.

Az arany ára 0,38%-kal 2.666,37 dollárra emelkedett unciánként, míg az amerikai kincstárjegy hozama a 10 éves kötvény esetében stabilan 3,84%-on maradt.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.