A legtöbb ázsiai részvény emelkedett hétfőn, amit a Federal Reserve múlt heti 50 bázispontos kamatcsökkentését követő kamatcsökkentéssel kapcsolatos tartós optimizmus táplált. Az emelkedés azonban korlátozott volt a Wall Street gyenge pénteki zárása és a japán piaci ünnep miatt.

A kínai piacok emelkedtek, miután a Kínai Népbank 1,95%-ról 1,85%-ra csökkentette 14 napos fordított repókamatlábát. A sanghaji Shenzhen CSI 300 és a Shanghai Composite indexek 0,5%-kal, illetve 0,4%-kal emelkedtek, míg a hongkongi Hang Seng index 0,7%-kal nőtt.

A legrosszabbul az ausztrál ASX 200 teljesített Ázsiában, 0,6%-ot veszített, mivel a rekordmagasról visszalépett. A Woolworths és a Coles Group szupermarketóriások 3-4%-ot estek, miután az ausztrál versenyfelügyelet beperelte őket, mert állítólag megtévesztették a vásárlókat a kedvezményekkel kapcsolatban.

Az ausztrál jegybank várhatóan változatlanul 4,35%-on tartja a kamatlábakat a kedden esedékes ülésén, de valószínűleg a ragadós infláció és az erős munkaerőpiac miatt fenntartja a hawkish álláspontot.

Az olajárak emelkedtek, a Brent nyersolaj határidős jegyzése 0,5%-kal 74,29 dolláron, az amerikai nyersolaj határidős jegyzése pedig 0,9%-kal 71,64 dolláron. A közel-keleti konfliktus kiéleződése és az amerikai kamatcsökkentést követő keresletnövekedésre vonatkozó várakozások támogatták az árakat.

Az arany ára rekordmagasra emelkedett az ázsiai kereskedésben, a spot arany 0,3%-kal 2.631,19 dollárra emelkedett unciánként. A sárga fémnek kedveztek az alacsonyabb amerikai kamatlábak és a gyengébb dollár.

A dollárindex és a dollárindex-futures enyhén emelkedett az ázsiai kereskedésben, stabilizálódva a múlt heti veszteségek után. Az ausztrál dollár 0,3%-kal erősödött az RBA ülése előtt, míg a japán jen 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben.

A befektetők a héten egy sor Fed-beszédet várnak, köztük Jerome Powell elnök megjegyzéseit, valamint a pénteken esedékes kulcsfontosságú amerikai adatokat.

Az európai és amerikai határidős részvényárfolyamok pozitív nyitást jeleztek, 0,2% és 0,6% közötti emelkedéssel.

A japán külügyminiszter, Yoko Kamikawa hétfőn New Yorkban találkozik kínai kollégájával, Wang Yi-vel, a japán állampolgárokat Kínában ért legutóbbi támadásokat követő feszültségek közepette.

Az EURUSD árfolyama stagnál, az ezüst 0,4%-ot esett, az arany pedig mindössze 0,3%-ot emelkedett. A kriptopénzek piaca a hétvége után emelkedéssel nyit, jelenleg a Bitcoin 1,5%-os pluszban van ma, az Ethereum pedig közel 4%-os pluszban kereskedik.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.