Az ázsiai resented pénteken többnyire emelkedtek, követve a Wall Street éjszakai nyereségét, a Federal Reserve jelentős, 50 bázispontos kamatcsökkentését követően. A japán Nikkei 225 index 1,8%-os emelkedéssel teljesített jobban, míg a szélesebb értelemben vett TOPIX 1,5%-kal emelkedett.

A Bank of Japan a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatlábakat, de jelezte, hogy az infláció folyamatos növekedésére számít. A döntést követően a jen enyhén erősödött, az USDJPY 0,2%-kal 142,28-ra esett.

A kínai részvények alulteljesítettek, mivel a People's Bank of China változatlanul tartotta az irányadó hitelkamatlábat, és ezzel megcáfolta a további ösztönző intézkedésekre vonatkozó várakozásokat. A Shanghai Shenzhen CSI 300 és a Shanghai Composite indexek enyhén csökkentek.

A hongkongi Hang Seng index 1,3%-kal emelkedett, a technológiai részvények emelkedésének köszönhetően. A dél-koreai KOSPI 1%-kal emelkedett, míg az ausztrál ASX 200 0,3%-kal emelkedett, és rekordmagasságot ért el.

A dollár széles körben gyengült a Fed kamatcsökkentését követően. A dollárindex és a dollárindex határidős ügyletek egyaránt enyhén csökkentek az ázsiai kereskedés során.

Az olajárak alig változtak, de zsinórban második hete emelkednek. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 0,3%-os csökkenéssel 73,69 dolláron állt hordónként, míg a WTI nyersolaj határidős jegyzése 70,95 dolláron kereskedtek.

Az arany árfolyama rekordmagasságok közelében, unciánként 2.592,17 dolláron mozgott, a gyengébb dollár és az alacsonyabb kamatkörnyezet előnyére.

A Huawei és az Apple legújabb okostelefonjait kezdték el árusítani Kínában, sok Huawei-rajongó csalódott volt, hogy az új, 2800 dolláros, háromszorosára összehajtható Mate XT telefon a kínálat szűkössége miatt nem volt elérhető a betérő vásárlók számára.

A FedEx meredek negyedéves profitcsökkenésről számolt be, és csökkentette egész éves bevételi előrejelzését, mivel az ügyfelek továbbra is a gyors, drága szállítási lehetőségekről az olcsóbb, lassabb alternatívákra váltottak.

A Bank of Thailand kormányzója hangsúlyozta, hogy a monetáris politika meghatározásában a központi bank függetlenségére van szükség a kormánnyal a kamatcsökkentésekkel kapcsolatos nézeteltérések közepette.

Az olajfinomítók világszerte többéves mélypontra esett nyereségességgel szembesülnek, ami a fogyasztói és ipari kereslet lanyhulását jelzi, különösen Kínában.

Az EURUSD árfolyama stagnál, az ezüst 0,7%-kal, az arany pedig csak 0,2%-kal emelkedett. A kriptopénzek piaca zöldben villog a FED után; jelenleg a Bitcoin 2%-ot emelkedett ma, az Ethereum pedig közel 4%-kal kereskedik magasabban.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.