Az ázsiai-csendes-óceáni indexek csökkennek. A kínai piac körülbelül 0,70%-os mínuszban van, a japán Nikkei 225 index 1,70%-ot veszít, a szingapúri SG20cash index határidős ügyletei pedig 0,65%-os mínuszban kereskednek – olvasható a reggeli összefoglalóban.

Az ázsiai tőzsdék csökkenését az amerikai tőzsdék alacsonyabb zárása, különösen az amerikai technológiai index US100 3,80%-os esése húzza. Az eladási hullámot a félvezető szektor, köztük az Nvidia (NVDA.US) negatív hangulata táplálta.

Az Nvidia részvényei 9,53%-kal estek kedden, ami a vállalat történetének legnagyobb egynapos esését jelenti. A társaság  279 milliárd dolláros piaci kapitalizációját az amerikai igazságügyi minisztérium által indított, a mesterséges intelligencia trösztellenes gyakorlatával kapcsolatos vizsgálatról szóló hírek miatt veszítette el.

A trösztellenes hatóság korábban kérdőíveket küldött ki, most pedig jogilag kötelező érvényű felszólításokat intézett az Nvidia felé. A tisztviselők aggódnak amiatt, hogy a chipgyártó akadályozza a más beszállítókra való átállást, és bünteti azokat a vásárlókat, akik nem kizárólag az ő chipjeit használják.

A gyengébb devizák közé tartozik ma az ausztrál dollár, az új-zélandi dollárral együtt. Mindkét deviza körülbelül 0,30-0,40%-os mínuszban van. Ezzel szemben a JPY jen az egyik erősebb deviza, az USDJPY 0,25%-ot veszít 145,1000-ig.

Az ausztrál GDP-jelentés az idei második negyedévre vonatkozóan azt mutatta, hogy a gazdaság 0,2%-kal nőtt a második negyedévben, ami a harmadik egymást követő negyedévben nem változott. Az eredmény némileg elmaradt a piaci várakozásoktól, amelyek 0,3%-ot vártak. Az éves növekedés az előző negyedévi 1,2%-ról 1,0%-ra lassult.

Az ausztrál gazdaság a júniusi negyedévben megrekedt a lassú növekedés szakaszában. A magas kamatlábak és a tartós infláció hatékonyan csökkentette a fogyasztói kiadásokat és lassította a gazdaságot.

A kínai szolgáltatási szektor növekedése a nyári utazási csúcs ellenére augusztusban lelassult. A szolgáltatási szektor PMI-indexe a júliusi 52,1-ről augusztusban 51,6-ra csökkent. Az enyhe csökkenés ellenére az adatok még mindig a bővülés időszakát jelzik, mivel továbbra is az 50 pontos küszöbérték felett maradnak

A Bitcoin is mélyíti a csökkenést 56 500 dollárig, ma 1,70%-ot veszített. Az Ethereum még nagyobb, 2,00%-os veszteséget szenved el, 2370 dollárra.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.