A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjairól ITT olvashat.

A globális részvénypiacok többnyire gyengébb hangulatban nyitják a hetet. A Wall Street kereskedése ma zárva lesz a munka ünnepe miatt az Egyesült Államokban. A többnyire gyenge ázsiai szeánsz és a kínai ipar kiábrándító adatai után a befektetők figyelme Európára terelődik, ahol az augusztusi ipari PMI-értékeket fogjuk megtudni – írta reggeli összefoglalójában a brókercég.

A kínai irányadó Hang Seng csaknem -1,8%-os eladást könyvelhetett el, míg a kontinentális CSI -1,2%-ot csúszott, miután a kínai feldolgozóipari PMI közzététele az elmúlt 6 hónap leggyengébbjének bizonyult (49,1 vs. 49,4 júliusban); ez egyben a 4. egymást követő hónap, amikor az ipari PMI csökkenést mutat. Az elemzők enyhe emelkedést vártak, 49,5-re.

Ezzel szemben a nem ipari PMI-érték 50,2-ről 50,3-ra emelkedett júliusban, és a Caixin szerint a feldolgozóipari PMI 50,4 volt az 50-es előrejelzéssel és az előző havi 49,8-cal szemben; a befektetők azonban a hivatalos, gyengébb adatokra összpontosították figyelmüket. Ennek ellenére a piac csalódást keltőnek olvasta a számokat, és fenntartotta a makrobizonytalanságot.

A fejlesztő New World Development pénzügyi előrejelzése zuhant; a vállalat idén mintegy 2,6 milliárd dollár veszteségre számít (20 év óta az első várható veszteség). Az NWD részvények árfolyama ennek következtében ma közel -14%-ot esett, és a kínai fejlesztői részvények szélesebb körű eladása is az indexre nehezedett.

A kínai gazdaság egészére jellemző gyenge hangulat valószínűleg nyomást gyakorolt az olajpiaci hangulatra; a Brent Crude -0,8%-ot veszít a hét elején, és hordónként 76,5 dollárra esik.

Ausztráliában az építési engedélyek 10,4%-kal nőttek h/h, szemben a 2,8%-os előrejelzéssel, a júliusi -6,5%-os csökkenést követően. A bejelentett üzleti készletek 0,1%-kal nőttek h/h, -0,1%-os csökkenést vártak, a korábbi 1,3%-os növekedés után.

Az ausztrál vállalkozások bruttó árrése -5,3%-kal csökkent é/é, szemben a 0%-os előrejelzéssel és az előző havi -2,4%-os csökkenéssel.

Az indiai Sensex 0,3%-kal új történelmi csúcsra emelkedett, míg az augusztusi indiai feldolgozóipari PMI 57,5 lett, szemben a várt 58 és 57,9 júliusi értékkel.

Az EURUSD és az USDJPY 0,07%, illetve 0,04%-ot erősödött. Az ezüst közel 1,5%-ot veszít, az arany pedig 0,3% körül. A kriptopénzpiac hangulata továbbra is gyenge; a Bitcoin több mint -1%-ot veszít és 57 ezer dollár körül esett; az Ethereum -1,5%-ot veszít és 2450 dollár körül mozog.