A bikáknak sikerült megőrizniük az irányítást a tegnapi szeánsz zárásáig az USA-ban. Annak ellenére, hogy némi nyereséget csökkentettek, az indexek a pozitív tartományban zártak. Az US500 0,40%-kal 5.790 pontra emelkedett, az US100 pedig 1,20%-os nyereséggel 20.250 ponton tartotta magát – írta reggeli összefoglalójában az XTB.

Az új-zélandi dollár (NZD) ma a leggyengébb deviza, körülbelül 0,6-0,8%-ot veszített az új-zélandi jegybank kamatdöntése után. Az RBNZ szerdán 50 bázisponttal csökkentette a kamatlábakat, és kijelentette, hogy a politika továbbra is restriktív marad.

A bank dovish (galamb szemléletű) álláspontjának eredményeképpen a piacok most a monetáris lazítás agresszívabb kilátásait árazzák be, ami az NZD erőteljes eladásához vezetett. A készpénzkamatláb 4,75%-ra történő csökkentéséről szóló döntés összhangban volt a piaci árazással és a legtöbb közgazdász várakozásával.

A kínai indexek lassítják csökkenésüket a tegnapi mély eladást követően. A Hang Seng index (HSI) 0,20%-kal 21 000 pontra, a Hang Seng China Enterprises index (HSCEI) pedig 0,35%-kal 7500 pontra emelkedik. A keresleti oldal azonban nem elég erős ahhoz, hogy emelkedést eredményezzen. Továbbra is jelentősek a kínai kormány további fiskális ösztönzőinek hiányával kapcsolatos befektetői aggodalmak.

A Világbank azt állítja, hogy Kína gazdasági növekedési üteme 2025-ben csökkenni fog, ami kétségbe vonja a közelmúltbeli ösztönző intézkedéseket. A 2024-re prognosztizált 4,8%-hoz képest a kínai növekedés 4,3%-ra esik vissza.

A bejelentett ösztönző csomagok hatására a Világbank 0,3%-kal felfelé módosította 2024-es becslését, de a 2025-re vonatkozó előrejelzés változatlan maradt. A fő kihívásként a gyenge fogyasztói költekezést, az ingatlanpiaci problémákat és az elöregedő népességet jelölik meg, és a közelmúltban elfogadott csomagok elsősorban a kínálati oldalra összpontosítottak.

Az olaj a közel-keleti konfliktus esetleges eszkalálódásával kapcsolatos nyereség nagy részét feladta, és a tegnapi napot 4,80%-os veszteséggel zárta. A hordónkénti ár 74 dollár körüli szintre tért vissza, és ma is ezen a szinten tartózkodik. A Brent olaj hordónkénti ára 77,70 dollár körül állt meg.

A Morgan Stanley a Brent olaj hordónkénti árára vonatkozó előrejelzését 80 dollárra emeli (75 dollárról) 2024 negyedik negyedévére. A Morgan Stanley azonban óvatos, mondván, hogy a kereslet a vártnál gyengébb, a termelés pedig továbbra is magas szinten van.

A kriptopénzek piacán továbbra is vegyes hangulat uralkodik. A Bitcoin ma 0,50%-ot erősödik a 62 500 dolláros szintre, a fő ellenállási szint pedig továbbra is a 64 000 dollár körüli zóna. Az Ethereum 0,35%-ot erősödik és elérte a 2.450 dolláros szintet.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjairól részletesen ITT olvashatnak.