A globális pénzügyi piacok pénteki kereskedése meredeken magasabban zárult az európai indexek esetében. A Wall Street esetében a nyereség nem volt ilyen egyenletes, főként a kis piaci kapitalizációjú vállalatok emelkedtek. A technológiai Nasdaq közel 0,39%-kal alacsonyabban zárta a kereskedést.

Az új hét azzal kezdődik, hogy Kínában folytatódik a bullish hangulat a kamatcsökkentés széles körű tervének és a gazdaság élénkítését segítő további intézkedések végrehajtásának hátterében. Az ottani indexek tovább növelik robusztus nyereségüket, többek között a sanghaji indexek csak ma 7%-kal kereskedtek magasabban.

A Kínai Népbank a hétvégén bejelentette, hogy utasítja a bankokat, hogy október 31-ig csökkentsék a meglévő lakáshitelek jelzálogkamatait. Emellett a három város, Guangzhou, Shanghai és Shenzhen lakásvásárlási könnyítéseket jelentett be.

A hangulat jelenleg rendkívül pozitív, de nem szabad elfelejteni, hogy mindez a nemzeti ünnep előtt történik. Ennek következtében a kínai piacok holnaptól egyhetes szünetet tartanak. A hazai piacok csak október 8-án kezdik újra a kereskedést.

A jó kínai hangulat ellensúlyozásaként a Caixin PMI adatai 49,3 (korábban 50,4) értéket mutattak a feldolgozóiparra és 50,3 (korábban 51,6) értéket a szolgáltatási szektorra vonatkozóan.

Az USDJPY pár a hétfői kereskedést a csökkenés meghosszabbításával kezdi. A makroadatok szerint az augusztusi kiskereskedelmi forgalom 2,8%-os volt é/é (2,3%-ot vártak), míg az ipari termelés 3,3%-kal csökkent h/h (-0,9%-ot vártak) ugyanebben az időszakban.

A nap legfontosabb makroeseménye, amely a mai kereskedés során valószínűleg fel fogja emelni a piaci volatilitást, a németországi CPI-adat lesz (a headline adat 14:00-kor; azonban a volatilitás tetőzése 10:00-kor következhet be, amikor az egyes államokból származó adatok ismertek lesznek). Délutánra egy chicagói PMI-adatolvasás, valamint Powell és Lagarde beszéde is várható, de egyelőre nem világos, hogy a bankárok utalni fognak-e a jelenlegi monetáris helyzetre.

A geopolitikai oldalon a figyelem a Közel-Kelet felé fordul, ahol a jelentések szerint az izraeli erők az északi frontra összpontosítanak és Libanon szárazföldi inváziójára készülnek.

A devizapiacon jelenleg az antipodai devizák teljesítenek a legjobban. Csökkenés elsősorban a svájci frank és az amerikai dollár esetében tapasztalható. A földgáz jelenleg közel 2%-ot veszít napközbeni alapon. Ezzel szemben az olaj és az arany piacán enyhe emelkedést látunk.

A Bitcoin hétfő reggel megállítja a bikás rallyt, és 2%-ot hátrál a 64.600 dolláros szintre.

Az egyes devizapárok jelenlegi volatilitása. Forrás: xStation

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.