Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei többnyire csökkenő tendenciát mutatnak. A kínai piac a tegnapi emelkedés után ma 2,00-2,70%-os korrekciót mutat. A japán Nikkei 225 index 0,50%-kal 37.850 pontra emelkedik, míg a szingapúri SG20cash index határidős ügyletei 0,75%-kal 341 pontra esnek.

Az amerikai indexek a pozitív tartományban zártak, mérsékelt emelkedést könyvelhettek el a csúcsok közelében. A részvényindexek árfolyamát a gyengülő dollár támogatta. Az USDIDX dollárindex tegnap 0,40%-ot veszített, és ma hosszú hónapok óta először a 100,0000 pontos szint alá esett.

Az európai indexekre vonatkozó határidős ügyletek alacsonyabb nyitást jeleznek. A DAX és az UK100 indexek 0,30-0,45% körüli csökkenéssel kereskednek.

A gyengébb devizák közé tartozik ma a JPY és az NZD, míg az erősebbek közé az EUR és a CHF. A devizapiacon viszonylag alacsony a volatilitás.

Az ausztrál CPI-infláció augusztusban három éve a legalacsonyabb szintre csökkent, köszönhetően a kormány villamosenergia-kedvezményének és a csökkenő benzináraknak. Az árak augusztusban 2,7%-kal emelkedtek éves szinten, ami megfelel a várakozásoknak, szemben a júliusi 3,5%-kal. Az ausztrál dollár a jelentést követően enyhén csökkenő árfolyamon kereskedik.

Japánban a szolgáltató szektor PPI-inflációja 2,7%-ra emelkedett éves szinten a várt 2,6%-kal és a korábbi 2,8%-kal szemben. Ez pozitív jel a Bank of Japan (BoJ) számára, amely szorosan figyelemmel kíséri a szolgáltatási szektor árnövekedését.

Klaas Knot, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja elmondta, hogy „a közeljövőben" és a jövő év első felében fokozatos kamatcsökkentésre számít. A bankár azonban nem számít arra, hogy a kamatok visszatérnek a rendkívül alacsony szintre. Knot úgy véli, hogy a kamatlábakat 2% körüli szintre kellene csökkenteni.

A kriptovaluták enyhe csökkenést mutatnak, de továbbra is magas szinten tartózkodnak. A Bitcoin mindössze 0,05%-ot esett, és 64 000 dollár felett marad, míg az Ethereum 1,00%-kal, 2630 dollárra esett.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait az XTB oldalán tekinthetik meg.