Gál Márk, Liptai Zsolt és Zilai Zoltán

A kereszténység kétezer éves kultúrájának szelleme tölti be a hatalmas tereket, itt egyszerre van jelen a kortalanság és az állandó megújulás érzése. Egy ilyen egyedi környezetben tölti be hivatását 2003 óta Liptai Zsolt, a pincészet ügyvezető-igazgatója, főborásza, akivel az egyházi birtokok múltjáról, és jelenéről is beszélgettünk.

A borvidéken hagyományosan (vagy éppen a levéltári adatok alapján) három fajta biztosan jelen van hosszabb ideje. Ezek: a fűszeres tramini, az olaszrizling és a rajnai rizling. Bár az évek során más fajtákkal is kísérleteztek, javarészt azonban maradtak az Elzászt idéző rajnai rizlinges, traminis vonalnál! Ezért is döntöttünk úgy, hogy a vakkóstolót ennek a reneszánszát élő fajtának szenteljük.

Ezen kívül fölhelyeztük az i-re a pontot, ugyanis megkoronázva a májusi VinAgora-s tematikus sorozatunkat a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének Infusio cuvée-je (2020) idén is elnyerte a Champion díjat a „Csendes vörösborok" kategórián belül.

Liptai Zsolt úgy fogalmaz: „alapvetően nem kedvelem a túlérett karakterű borokat, de az Infusio robosztussága mégis ledöngöl, mert miközben mindene sok és túlzó, van benne finesz is".

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, valamint a Podcastgyár by TrendFM applikációban is.