Az egyik legfontosabb információ, hogy meglehetősen szigorú szabályoknak és ellenőrzésnek van kitéve a biotermesztés. Külföldön nem annyira ezzel, hanem sokkal inkább az organikus kifejezéssel találkozhatunk. De mit takarnak ezek a szabályok? Először is: semmilyen felszívódó vegyszert nem lehet használni. Nem lehet például rovarok ellen vegyszeres védekezést alkalmazni. Mielőtt még bárki pánikba esne: a szőlőben természetesen szükséges permetezni, de ezt csak felületi szerekkel lehet megtenni, amelyeket az eső lemos, és a lombozat nem képes beszívni.

Másik fontos szempont, hogy a bioboroknál körülbelül 30 százalékkal kevesebb ként lehet használni. Nem utolsó sorban pedig akár a készítés és a fogyasztás a környezettudatos szemléletet is előtérbe helyezi, amire a mai világunkban egyre nagyobb szükség van. Ennek egyik jótékony hatása vagy következménye, hogy a növekvő népszerűség a termelőket egyre környezettudatosabb termelésre ösztönzi, ami aztán hatással lehet a fogyasztókra is. Aki nem hiszi, járjon utána!

Májusi adásainkban továbbra is a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai vannak fókuszban. Most a választott téma is társult az idei egyik különdíjas kategóriájához és annak nyerteséhez: a Mátrai borvidékről a Dominium Pincészet – Adél cuvée-je (2021). Vendégünk pedig az egyik alapító és egyben főborász: Orbán Dániel.

Első boruk egy 2014-es Syrah volt, amely a mai napig különösen közel áll Dániel szívéhez, ugyanakkor ez a fajta azóta is meghatározó részét képezi a pincészet repertoárjának. De emellett olyan tételekkel is kísérleteznek, mint a Feketeleányka, Turán vagy Tempranillo, amely kuriózumnak számít a magyar borpalletán.

Orbán Dániel elmondása szerint: „sosem éreztem azt, hogy a borkészítés lezárul azzal, hogy a bor palackba kerül, és utána kereskedők polcain keresztül eljut a fogyasztóhoz. A borkészítés számomra egy sokkal személyesebb, emberközelibb tevékenység".

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, valamint a Podcastgyár by TrendFM applikációban is.