Manapság egyre nagyobb szeletet hasítanak az új fajták, így például a Bianca vagy éppen a Generosa, és egyre nagyobb népszerűséget élvez a Néró csemegeszőlő rosé bora is. A Néró rosé egyébként illatában – jellemzően – a piros bogyós gyümölcsök, mint például a szamóca, faeper vagy erdei gyümölcsök sorakoznak fel.

Az Alföld megújulását jelentős mértékben az új fajták bevonásának köszönheti. Itt mindenképpen célszerű megemlíteni a Generosát, minősége ugyanis lehengerlő. Bár szakértők szerint szükség lenne néhány biotermesztésre alkalmas fajtát is bevonni. A Generosa szőlőfajtát egyébként Bíró Károlynak köszönhetjük, méghozzá az Ezerjó és a Piros Tramini keresztezésével sikerült megalkotnia ezt a fajtát. Parfümös jellege miatt javasolt a friss, utolsó évjáratokat választani, hiszen leginkább fiatalon mutatja meg a legszebb formáját.

A BorMárka második adásában az új fajták kalauzolásában ifj. Szentpéteri Attila, a Kunsági borvidékről, a Szentpéteri pincészet borásza volt a segítségünkre, aki már több mint 10 éve együtt dolgozik édesapjával. Elmondása szerint „a bor olyan, mint egy gyerek. Nem szabad magára hagyni, oda kell figyelni minden mozzanatára. Foglalkozni kell vele, mert ha magára hagyjuk, tönkremehet vagy elmegy más irányba, így végig kell követni az életét".

Gál Márk, ifj. Szentpéteri Attila és Antal Gábor

Aki kíváncsi a teljes beszélgetésre elérheti a Trend FM YouTube-csatornáján, valamint a Podcastgyár by TrendFM applikációban is.