Koch Csaba hangsúlyozta: a jelölési szakaszban csaknem 850 személyt – köztük borászokat, kereskedőket, gasztronómiai szakembereket – kértek fel arra, hogy küldjék el javaslataikat. Bár maga a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem sokkal inkább a nyertes termelő kiemelkedő teljesítményét. Az elnök az interjúban kitért arra is, hogy túltermelés jellemzi a hazai ágazatot. Bár nem túl nagy a felesleg, de fontos, hogy a minőségi termékek a külföldi piacokon is sikeresen szerepeljenek.

A szakember hozzátette, idén nem csupán az aszályos időjárás nehezítette meg a munkát, de az energiaválsággal járó kiadások is kihívások elé állítják a termelőket. Koch Csaba szerint ezért fontosak a borágazatban kiosztott elismerések, mert egyfajta iránytűként szolgálnak a szakmának és a fogyasztóknak egyaránt.

Figula Mihály (a képen) kiemelte: az elismeréssel a figyelem ráirányul egy adott borvidékre és annak minőségi termékeire. A nyertes borász beszélt arról is, hogy ma már nem elegendő a kiváló minőség, hiszen a fogyasztók egy teljes élménycsomagot keresnek, ami annak jele, hogy egy újfajta szemléletre van szükség a borturizmus terén.

Családi bortörténelem

A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A Figula Pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Mihály megszerezte szakirányú diplomáját.

Miután az édesapa hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált, egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. A családnak sikerült megtartania és tovább fejlesztenie a vállalkozást. Szőlőskertjeik a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen 30 hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik. Fontosnak tartják a dűlők terméseinek szeparált kezelését szigorú hozamkorlátozás mellett.

A borok készítésénél kiemelt szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket is kiaknázzák. A magas minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.

Gál Márk először Koch Csabával, a Magyar Bor Akadémia elnökével, majd Figula Mihállyal beszélgetett.

Fotók: Mónus Márton, Figula Pincészet