A somlói borok illatában és ízében uralkodó minerális jelleg meghatározó, ez a talajból fakadó illat- és ízvilág bazaltbarátunktól ered. Éppen ez az egyedi hatás olykor hajlamos felülírni egy adott szőlőfajtára jellemző ízjegyeket, de ettől még nem kell megijedni.

A somlói borvidéket leggyakrabban a juhfark, a furmint, a hárslevelű, esetleg az olaszrizling és a tramini fajtákkal kapcsoljuk össze.

Májusi adásainkban továbbra is a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai vannak fókuszban. Részben ez adja a mostani adásunk témáját, ugyanis az idei megmérettetés egyik VINOFED különdíját a Fehérvári Borbirtok – Brut pezsgője kapta. Ez viszont remek apropó arra, hogy az új, kis feltörekvő pincészetekkel foglalkozzunk, mint amilyen a somlói Fehérvári Borbirtok.

A Fehérvári család és Somló kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Ez a mély kötődés érhető tetten a szőlőhöz, a borhoz és a környék embereihez fűződő kapcsolatukban. A részletekről, ahogy a somlói borvidék sajátosságairól és helyzetéről is beszélgetünk Fehérvári Andrással, a Fehérvári Borbirtok tulajdonosával.

András elmondása szerint Somló „értékként használja a terroirt, a fajtát és a tudást, amelyet évszázadok alatt felhalmoztak. Egyben mutat is valami újat, frisset, egyfajta bájt, mely közérthetővé, szerethetővé teszi a Fehérvári Borbirtok termékeit".

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető (19:00-tól) a Trend FM YouTube-csatornáján, valamint a Podcastgyár by TrendFM applikációban is.