Ezek folyamatos vizsgálatával foglalkozik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Vendégünk volt Barátossy Gábor a hivatal Általános Ellenőrzési Igazgatóságának osztályvezetője, aki szerint azzal, hogy a fogyasztók megismerik, mennyi apró hibalehetőséggel kell megküzdenie nap, mint nap a borásznak, nagyobbra és jobban értékelik a kiváló magyar borokat. A szakember egyebek mellett elmondta azt, hogy Magyarországon évről évre csökken a vizsgálatokon fennakadó, elutasított borok száma.

A Nébih szakemberét viszont nemcsak a munkájáról kérdeztük, hanem megismerhettük másik oldalát is, nevezetesen azt, hogy ő hogyan, milyen formában került kapcsolatba, majd alakított ki szorosabb kötődést a borokkal. Ezen kívül pedig adásunk fő témája az idei évjárat értékelése volt. Ilyenkor már mindenhol vége a szüretnek és sok esetben a rosé és fehér fajták egy jelentősebb része megtalálható a piacon. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyiség és minőség tekintetében milyen borokra számíthatunk idén éppen ezért a Nem mindennapi mindennapi rovatban felmértük a lehetőségeket.

Gál Márk, Barátossy Gábor, Zilai Zoltán

Barátossy Gábor elmondta: „azt látjuk, hogy nem egy rossz évjárat rajzolódik ki így az első adatok alapján… Látjuk a szüreti jelentéseket, egyelőre olyan 2,9 millió hektolitert vizionálunk, hogy annyi várható. Az látható, hogy ahhoz képest, ami mondjuk a nagy európai bortermelők esetében az idei évben elért eredmény alapján mindenhol jelentősen alacsonyabb mennyiség várható, tehát jók a kilátások én úgy gondolom a magyar bor számára, hiszen akár az exportpiacokon is nyílnak olyan területek, amelyeket a jó magyar borral be lehet tölteni”.

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.