Ebből az alkalomból a BorMárka adása is ezzel a rangos díjjal, annak múltjával, valamint az idei jelöltekkel foglalkozott. Úgy gondoltuk, hogy akkor tudunk objektív képet mutatni, ha most nem hívunk el vendéget (pl. egyik vagy másik jelölt), hanem a teljes csapat összeül és a magunk eszközeivel élve egy-egy bor segítségével bemutatjuk a jelölteket, munkásságukat és beszélgetünk róluk akár felidézve korábbi emlékeket.

Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy előbb magáról a díjról ejtsünk néhány szót. Az Év Bortermelője Magyarországon cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak kiváló minőségéért adományozható. Az elismerést első alkalommal 1991-ben adták át azóta pedig számtalan kiváló borász is elnyerte ezt a rangos címet. Minden évben két körös szavazás teszi lehetővé azt, hogy a választási folyamat a lehető legszélesebb szakmai visszajelzés alapján történjen meg. Első körben a Magyar Bor Akadémia az ágazat elismert személyiségeit, szakmai szervezeteit, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó képviselőit kéri fel arra, hogy tegyenek ajánlásokat, a második körben pedig összesítik a beérkezett jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémia tagjainak körében   szavazásra bocsátja.

Gál Márk, Antal Gábor, Zilai Zoltán

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.