A (talán) közismertebb nevén ismert „late harvest” borokat egy-egy adott borvidék szokásos szüreti időszaka után szedett szőlőkből alkotják meg. A hazai borvidékek közül leginkább Tokaj-Hegyalja jut az eszünkbe, azonban ilyen jellegű borok az ország bármely borvidékén születhetnek. Vegyük például a badacsonyi Varga pincészetet, ráadásul ők 2014 óta már nemcsak helyileg (Badacsonyörs), hanem az egri borvidékhez tartozó Feldebrőn is tevékenykednek. A későn érő, aszúsodó fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt már a XVI–XVII. században Simon–Júdás napján, október végén kezdték szüretelni.

Antal Gábor, Varga Péter, Gál Márk

Vendégünkkel Varga Péterrel (alapító-tulajdonos) a pincészet múltjáról és jelenéről is beszélgettünk, ahogy az is fókuszban volt, hogy a késői szüret bortípus mennyire illeszkedik be a mai bordivatba. Péter elmondása szerint: „igazából ezek a divatváltozások ezek átformálnak minket és átformálják az értékítéletünket, és ezért sokkal nehezebb helyzetben van egy gyümölcsös bordivat idején egy szép, botrytis-es bor. Ezzel szemben mi a késői szüreteléssel tudtunk visszalépni a 8-10 éves érlelt, késői szüretelésű boroktól a 2-3 éves késői szüretelésű borokig, amelyek hangulatában sokkal közelebb állnak a gyümölcsös borokhoz.”

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.