Éppen ezért mivel most adásunk épp egy nappal előzi meg Márton napját nem volt kérdés, hogy az újborokra helyezzük a hangsúlyt. Ugyancsak a hagyományok szerint ilyenkor általában megforr az újbor. Rendszerint ekkor kóstolták meg és ehhez kapcsolódik a mondás: a bornak Szent Márton a bírája.

Ahhoz, hogy eligazodjunk, mennyi különféle néphagyomány kötődik még a Márton naphoz segítségül hívtuk a szentendrei Skanzen főigazgató-helyettesét, a Magyarországi Múzeumok Nemzetközi Tanácsának elnökét. A szakemberrel egyebek mellett szó lesz az idei Szent Márton Újborfesztivál és Libatorról, amit a hétvégén rendeznek meg. Dióhéjban őszi-téli népszokásokkal lehet ismerkedni, de lesz borkóstolás (újborok), kézműveskedés és libalakoma is.

Sári Zsolt úgy fogalmazott: „néprajzkutatóként az ember mindig azt is meglátja, hogy történetiségében miért volt fontos. A magyar parasztság, és igazából minden olyan társadalmi csoport bárhol is van a világon, amelyik nagyon szoros kapcsolatban van a természettel és a földdel, az a munkáját és az ünnepeit is ebből eredezteti. A mezőgazdasági munka határozta meg és szabályozta a hétköznapokat és az ünnepeket is. Márton ebben is valahol egy különleges személy, és, hogy ez kultúrákon átívelő.

Gál Márk, Sári Zsolt, Zilai Zoltán

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.