• A februári 8,7 százalékról 7,4 százalékra esett vissza a német infláció márciusban, ami nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak.
  • A fejlődő országok közül a legmagasabb inflációs szinttel, fennmaradó jegybanki szigorral és visszafogott növekedéssel számol Magyarország esetében az S&P Global Ratings. Elemzésük szerint idén az alapkamathoz nem is nyúl majd hozzá a Magyar Nemzeti Bank, legfeljebb az egynapos betéti tendernél (a tényleges, 18%-os irányadó kamat esetében) jöhet vágás. Ráadásul valószínűnek tartják, hogy a bankpiacok felől egy új, leginkább bizalomhiányból fakadó válság megrogyaszthatja a magyar gazdaságot.

  • Az előzetes várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatkondíciókat az MNB Monetáris Tanácsa. Így az alapkamat továbbra is 13 százalék, a kamatfolyosó két széle pedig 12,5, illetve 25 százalék.
Minimálisan, de erősödött a héten a forint

386 környékén indította hetet az EUR/HUF árfolyam. Kedden azonban erősödni kezdett, a hét közepén még 380 alá is benézett. Pénteken délelőtt azonban minimálisan gyengült, jelenleg 381 környékén mozog az árfolyam.

A USD/HUF ugyanilyen görbét írt le a héten, pénteken 351 környékén mozog a jegyzés.

Az euró erősödött a dollárral szemben, míg hét elején 1,076 környékén ácsorgott az EUR/USD, addig péntekre 1,090-re ugrott.

Hanyatlik a magyarok életszínvonala

A bruttó keresetek növekedése elérte a 16,1%-ot Magyarországon idén januárban, ami alacsonyabb bérdinamikát jelent, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk, összhangban azzal, hogy a magyar gazdaság recesszióba csúszott, így a vállalatok kissé lassítottak a béremelési tempón.

Ugyanakkor az évtizedek óta nem látott infláció miatt hiába látható érdemi béremelkedés, a fizetések vásárlóereje zuhan. Az év elején 25,7%-kal nőttek a fogyasztói árak, így a reálbérek 7,6%-kal zuhantak.