Digitális Díj egyik nyertese, Dobrai Tibor, aki IoT-alapú vészhelyzeti segélyhívó eszközt fejlesztett. A készülék veszély esetén SMS-ben riaszt, így csökkentve a szén-monoxid által okozott halálesetek és mérgezések számát - olvasható az IoT Zóna oldalán.

– Mi motivált, hogy pályázz?

– Fontos volt, hogy anyagi támogatást szerezzek a projektünkhöz, illetve az is motiváló volt, hogy a Vodafone-hoz hasonló nagyvállalat állhat az ügyünk mellé.

– Kiknek, milyen megoldásokkal érdemes szerinted pályázni?

– Mi voltunk az egyetlen díjazott hardveres csapat, szerintem ebből hiány van, érdemes ilyennel jelentkezni. A többi díjazott környezetvédelmi, családi és pénzügyi területen működő szoftver termékért kapott díjakat.

A fenntartható fejlődést elősegítő vagy társadalmi problémára reflektáló kezdeményezések véleményem szerint jó eséllyel indulhatnak.

– Mit profitáltál az egészből, hogyan alakult a projekt azóta, hogy támogatott a Vodafone?

– A mi prototípus projektünk egy lépéssel közelebb került a termékké váláshoz. A szükséges hardver alapanyagra és mérnök-szakértői segítségre költjük a díjjal járó pénzügyi támogatást.

A Vodafone Digitális Díjra idén is lehet pályázni Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom és Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriákban. A pályázatokat 2020. március 6-ig várják.

A teljes cikket elolvashatják az IoT Zónán!