• 2023 utolsó negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,5%-kal meghaladta az előző negyedéves teljesítményt. Ezzel öt egymást követő zsugorodás után tudott növekedést mutatni a beruházási tevékenység Magyarországon. A tavalyi év így is nagyon gyászosra sikerült, 1996 óta ez volt a második legnagyobb visszaesés a KSH számai szerint.

  • A tavalyi negyedik negyedévben 3,2%-kal nőtt az amerikai gazdaság évesített negyedéves szinten – derül ki a Bureau of Economic Analysis (BEA) második becsléséből. A felülvizsgált szám minimális eltérést mutatott az első becsléshez képest.
  • Németországban az infláció 2,7%-ra csökkent februárban, összhangban a várakozásokkal, míg az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció változatlanul 3,4% maradt.
Ismét jön a 400-as euró?

Hétfőn 388 környékén indította a hetet a forint. Azonban a hét közepén gyengülni kezdett. Ez a tendencia jellemezte egész héten az árfolyam mozgását. Péntek délelőtt 394 környékén mozog az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint árfolyama. Jelenleg 364 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD árfolyamot is eléggé megrángatták a gazdasági hírek a héten. Pénteken 1,081 környékén áll az árfolyam.

Kamatot vágott az MNB

Legutóbbi kamatdöntő ülésén 100 bázisponttal, 10%-ról 9%-ra mérsékelte az irányadó rátát a jegybank monetáris tanácsa. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank gyorsított az elmúlt hónapokban megszokott, 75 bázispontos kamatcsökkentési tempón. A szakértők előzetesen teljesen megosztottak voltak a tekintetben, hogy 100 bázispontra vált-e a monetáris politika, vagy maradnak a korábbi lazítási ütemnél. A 75-100 bázispontos kamatcsökkentés körüli dilemma jól mutatja a magyar gazdaság megítélése és kilátásai körüli bizonytalanságot.