• Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt februárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.

  • A legfrissebb beszerzésimenedzser-indexek (BMI) szerint a német gazdaság továbbra is nehéz helyzetben van, miközben Franciaország már kezd magára találni. A feldolgozóipari index 46,8 pontra nőtt a januári 43,1 pontról, az elemzők 43,5 pontot vártak. Ezzel szemben Németországban tovább romlott a helyzet, főleg a feldolgozóiparban. A szektor indexe 42,3 pontra zuhant februárban a januári 45,5 pontról, az elemzők azt várták, hogy az index 46 pont fölé emelkedik.
  • Decemberben megugrott a bérdinamika, miután a minimálbér és a garantált bérminimum nem idén januártól, hanem már a tavalyi év utolsó hónapjától nőtt. Az elmúlt hónapok 14% körüli növekedése után decemberben 16% fölé ugrott a béremelkedési ütem a KSH friss adatai alapján. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete ezzel 655 600 forintra nőtt.
A hét eleji erősödés után újra lejtőn a forint

Hétfőn 389 környékén indította a hetet a forint. Azonban a hét közepén erősödni kezdett. Ez a lendület azonban nem tartott sokáig, így péntek délelőttre már ismét 388-fölé kúszott az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint árfolyama. Jelenleg 358 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD árfolyamot is eléggé megrángatták a gazdasági hírek a héten. Pénteken 1,082 környékén áll az árfolyam.

Katasztrofális béradatok érkeztek

Tavaly csaknem 3%-kal csökkent a reálbér Magyarországon. Ilyen jelentős visszaesésre több mint egy évtizede nem volt példa. Most azonban már mindenkit az érdekel, hogy idén mi várható: amíg egyes előrejelzések visszafogott bérdinamikát sugallanak a tavalyi recesszió és az idei bizonytalan kilátások miatt, addig a gazdaság kilábalása, a munkaerőhiány várható növekedése, a minimálbér és a bérminimum jelentős emelése, illetve a bértorlódás elkerülése magas béremelkedési ütemet vetít előre.