• Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,1pontra, 2022 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 47,1 pontról. Elemzők gyengébb adatot, 47,0 pontot vártak januárra.

  • Stagnált 2023 negyedik negyedévében az eurózóna gazdasága negyedéves bázison, ez derül ki az Eurostat friss közléséből. Az elemzők minimális, 0,1%-os visszaesésre számítottak, a valóság ennél némileg jobb lett. Az előző negyedévben 0,1%-kal esett a gazdaság.
  • Az amerikai jegybank szerdán közzétette kamatdöntéséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a Fed nem változtatott az irányadó kamaton – derül ki az Akcenta heti jelentéséből.
Erősödött a forint

Hétfőn még 390 környékén indította a hetet a hazai fizetőeszköz. Azonban a hét közepén a pozitív gazdasági hírek hatására, a forint is erősödni kezdett. Így péntek délelőttre egészen 382-ig menetelt az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint ingadozása. Délelőtt 351 környékén mozogtak a jegyzések. Az EUR/USD elég árfolyamot eléggé megrángatták a gazdasági hírek a héten. Pénteken 1,088 környékén mozognak a jegyzések.

Meglepetés az MNB kamatdöntése

Az előzetes várakozásokra kicsit rácáfolva 75 bázisponttal 10 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden a Monetáris Tanács. Tavaly szeptemberben olvadt össze az egynapos betéti ráta az alapkamattal, azóta három ülésen egyaránt 75 bázisponttal csökkentette a kamatot a jegybank, így decemberben 10,75 százalék lett.

Azonban több arra utaló jel is volt, hogy gyorsíthat a lazítás ütemén a jegybank, hiszen már decemberben szóba került egy 100 bázispontos lépés. Két hete pedig Virág Barnabás alelnök már elég egyértelműen beszélt arról, hogy a januári ülésen erősödhet a nagyobb vágás esélye. A lépéssel egyelőre nem került tehát 10 százalék alá az irányadó kamat, ez majd februárban várható.