Kamatvágások sorát várják idén a befektetők az Európai Központi Banktól, de a jegybank legutóbbi ülésén igyekezett oszlatni ezeket a várakozásokat. Nem jártak sikerrel: a piac továbbra is optimista a kamatkilátásokkal kapcsolatban.

A negyedik negyedévi bruttó hazai termék az előzetes adat szerint 3,3 százalékkal nőtt éves bázison az USA-ban. A közgazdászok szerényebb, 2 százalékos bővülést jósoltak. Az előrejelzések széles skálán mozogtak, egyes becslések 0,8%-os, mások pedig 2,8%-os ütemet valószínűsítettek.

Az elemzőket is meglepte, hogy az Ifo német üzleti hangulatindex januárban tovább romlott. Ez már a második egymást követő csökkenés, amely azt jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdasága a recesszió veszélyével küzd. Az üzleti klímaindex 85,2 pontra esett, ami alacsonyabb a szakértők által várt 86,7-es értéknél - írja a Reuters.

Ha csak minimálisan is, de gyengült a forint

Hétfőn még 382 környékén indította a hetet a magyar fizetőeszköz. Azonban a hét közepén a nemzetközi hangulat eléggé borúsra fordult, amely rányomta bélyegét az EUR/HUF árfolyam alakulására is. A folyamatos gyengülésnek köszönhetően péntek délelőtt már 386 fölött alakult az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint mozgása. Jelenleg 356 környékén mozognak a jegyzések. Az USD viszont a hétfői 1,089-es szintről indulva, egészen 1,083-ig erősödött az EUR-val szemben.

600 ezer forint fölött a bruttó átlagkereset

Tavaly novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 ezer, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 428 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 14,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bérdinamika egész évben 14-16% között mozgott, miközben az infláció az év elején látott 25% feletti szintről novemberre 8% alá esett. Utóbbinak köszönhető, hogy a reálbérek az év első felében látott jelentős zuhanás után most jelentősen, 5,7%-kal emelkedtek.