• Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezetben novemberben 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az októberi 6,5 százalékról és a 2022. novemberi 6,7 százalékról.

  • Éves szinten 3,4%-ra nőtt az infláció az Egyesült Államokban decemberben, ami emelkedést jelent a novemberi 3,1%-hoz képest. Az elemzők számítottak az infláció átmeneti felpattanására, de a fogyasztói árindex végül az elemzői konszenzushoz (3,2% a Reuters felmérése szerint) képest is nagyobb mértékben emelkedett.
  • A kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal emelkedett novemberben az előző havihoz képest a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint. Ez azt jelenti, hogy a forgalom elmozdult mélypontjáról. Havi bázisú emelkedésre ezzel együtt csak négyszer volt példa 2023-ban, amelyet rendszerint visszaesés követett.
Továbbra is 380 fölött a forint

A héten szinte végig sikerült 380-as lélektani határ alatt maradnia a magyar devizának. Azonban a piac nem fogadta valami jól a friss inflációs adatokat, így pénteken délelőtt felpattant az árfolyam. Jelenleg 381 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint mozgása. Jelenleg 345-346 között pihen a jegyzés. Az EUR/USD árfolyam a hétfői 1,093-as szintről 1,097-ig esett péntek délelőttre.

Hatalmasat zuhant a magyar infláció

Decemberben 5,5 százalékra esett a magyar infláció, ami érezhetően elmarad az előzetes 5,9 százalékos várakozástól. Sőt, a legalacsonyabb elemzői prognózis 5,7 százalék volt, vagyis még attól is elmarad az érték. Ennél alacsonyabb éves inflációt 2021 júniusa óta nem mért a KSH. A maginfláció 7,6 százalékra esett vissza az előző havi 9,1 százalékról.

Az éves átlagos infláció még így is emelkedett 2022-höz képest, hiszen akkor 14,5 százalékos értéket mért a statisztikai hivatal. Ennek oka, hogy 2023 elején több mint negyedszázados csúcson, 25,7 százalékon tetőzött az infláció, majd onnan még hónapokig csak lassan csökkent, az év második felében jött a meredekebb visszaesés.